Naravno – Voda, dobrina, ki je vredna zlata

Uredništvo, 31. marec 2011.

Voda je ena najpomembnejših življenjskih tekočin. Je nepogrešljiva, a kljub temu tolikokrat prezrta. Ker se nam zdi, da je imamo na pretek, se vedemo, da…

Voda je ena najpomembnejših življenjskih tekočin. Je nepogrešljiva, a kljub temu tolikokrat prezrta. Ker se nam zdi, da je imamo na pretek, se vedemo, da je samoumevna. Voda je pomembna za zdravje, kar ne čudi, če pomislimo, da je naše telo v večini sestavljeno prav iz vode.

V telesu usmerja večino naših funkcij, njeno pravilno razporejanje pa zagotavlja nemoteno delovanje najpomembnejših telesnih organov. Je tudi vsestransko negovalno sredstvo; z namakanjem v naravnih mineralnih in termalnih vodah pa blažimo veliko tegob in obolenj, kot so kožne bolezni in revmatizem, dobro dene tudi srcu in ožilju, saj poveča moč ter izboljša gibljivost in odzivnost telesa. Ker voda odvzame devet desetin človekove teže, rekreacija v vodi ni naporna, a kljub temu zelo učinkovita in zato primerna za vse.

Voda je zelo pomemben sestavni del človeškega telesa, saj predstavlja od 50 do 60 odstotkov telesne teže. Največ vode je v možganih, kar 85 odstotkov. Kljub temu večina ljudi, čeprav se tega ne zaveda, ostaja kronično dehidrirana. Vodo namreč marsikdo pije le takrat, ko občuti žejo. Ta pa je zadnji znak dehidracije, ki se pojavi šele, ko je telo že res povsem presušeno. Dehidracija nas utrudi, oslabi duševne funkcije in povzroči stres, lahko pa je vzrok za veliko bolezni. Če zaužijemo premalo vode, so mišice tanjše, ohlapnejše, šibkejše, mišična napetost je slabša. Raziskave potrjujejo, da telesne beljakovine in encimi veliko bolje delujejo v raztopinah z manjšo viskoznostjo, zato so ljudje, ki so dehidrirani, počasnejši. Pitje zadostnih količin vode je pomembno tudi za delovno učinkovitost – če izgubimo od enega do dveh odstotkov vode, to pomeni za od 10 do 20 odstotkov nižjo storilnost.

Vir: mojezdravje.dnevnik.si

Ali znate ustrezno pripraviti, obdelati in shranjevati živila? Posvetujte se na forumu Prehrana in varnost živil na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,426
29.07.2021. ob 13:47
284,507
12.07.2021. ob 21:25
110,199
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close