Zakaj potrebujemo vitamin D

Uredništvo, 24. marec 2011.

Vitamin D je izjemno pomemben za naše zdravje. Če ga imamo dovolj, smo dobro zavarovani pred najhujšimi boleznimi, pravijo strokovnjaki. Nedavno so Japonci potrdili, da…

Vitamin D je izjemno pomemben za naše zdravje. Če ga imamo dovolj, smo dobro zavarovani pred najhujšimi boleznimi, pravijo strokovnjaki. Nedavno so Japonci potrdili, da pomaga varovati pred gripo in prehladi. Že dolgo je znano, da pomaga preprečevati raka in srčno-žilne bolezni, tudi debelost, in je nujen pri gradnji kosti. Novost pa je, da je koristen v boju z vnetji sečil, ki se rada ponavljajo, in pri spodbujanju imunskega sistema.

Učinkuje tudi pri vnetju sečil

Znanstveniki na inštitutu Karolinska na Švedskem so ugotovili, da vitamin D močno vpliva na delovanje imunskega sistema. Dodatne odmerke vitamina D posebej priporočajo tistim, ki trpijo zaradi pogostih vnetij sečil. Kadar nas napadejo sovražni virusi, bakterije ali plesni, se v povrhnjici sečnega mehurja sproščajo posebni peptidi (katelecidini), ki nas varujejo pred napadalci. Če imamo zdrav imunski sistem, bodo peptidi onemogočili take napade. Veliko ljudi pa ima z obrambnim sistemom težave (za to je vzrok marsikaj, od drugih bolezni do stresa). Če varuhov zdravega sečnega mehurja ni dovolj, zmagajo napadalci in nadležno ter boleče vnetje se spet pojavi. Raziskave pa so pokazale, da se po zaužitem vitaminu D sprošča veliko več peptidov, ki so lahko kos vnetju. Vitamin D namreč spodbudi  izločanje peptidov, s tem pomaga uničiti napadalne celice, hkrati pa ne poškoduje drugih, koristnih bakterij, na primer. Strokovnjaki menijo, da bo to odkritje v pomoč medicini, zdaj ko je vse več bakterij odpornih proti antibiotikom.

Vir: Jana.si

Pomagajte vašemu imunskemu sistemu. Posvetujte se na forumu Krepitev imunskega sistema na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
28.07.2021. ob 02:57
284,495
12.07.2021. ob 21:25
110,196
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close