Rak debelega črevesa in danke

Uredništvo, 16. marec 2011.

Kadar se celice v debelem črevesu ali danki začnejo nenadzorovano deliti, nastane tumor. Tumorji so lahko benigni ali maligni. Benigni tumorji ne povzročajo večjih težav…

Kadar se celice v debelem črevesu ali danki začnejo nenadzorovano deliti, nastane tumor. Tumorji so lahko benigni ali maligni. Benigni tumorji ne povzročajo večjih težav in jih kirurško ali endoskopsko lahko odstranijo. Po odstranitvi navadno ne zrastejo ponovno, prav tako se ne razširijo v druge dele telesa.

Maligne tumorje debelega črevesa in danke imenujemo tudi rak debelega črevesa in danke ali kolorektalni rak. Ti tumorji največkrat vzniknejo iz žleznega epitelija na sluznici debelega črevesa. Rakave celice se razmnožujejo, prodirajo v okoliško tkivo in lahko prek krvi ali limfe zaidejo v druge dele telesa, kjer nastanejo rakavi zasevki oziroma metastaze. Rak debelega črevesa in danke najpogosteje zaseva v jetra, pljuča in kosti.

Rak debelega črevesa in danke je bolezen z visoko pojavnostjo in umrljivostjo. V Sloveniji letno zboli več kot 1400 ljudi, okrog 700 pa jih letno umre.

Pred 50. letom zboli manj kot 10 % bolnikov, starost največjega deleža zbolelih ob diagnozi pa je med 50 in 75 let. Zato so po 50. letu preventivni pregledi za celotno prebivalstvo velikega pomena.

Ob postavitvi diagnoze ima pri nas več kot 60 % bolnikov že napredovalo bolezen, več kot 20 % bolnikov tudi oddaljene zasevke. Ta podatek je skrb vzbujajoč, saj v tujini kar polovico primerov raka debelega črevesa in danke odkrijejo prej, ko je bolezen še omejena.

Vir: onkologija.si

Obiščite forum Rak debelega črevesa in danke in izvedeli boste več na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,430
29.07.2021. ob 13:47
284,538
02.08.2021. ob 22:16
110,202
02.08.2021. ob 23:13
Preberi več

New Report

Close