Rak ledvic

Uredništvo, 14. marec 2011.

Rak ledvic sodi med redkejše vrste raka, vendar njegova pojavnost pri nas in v svetu raste. Po pogostosti je tretji najpogostejši med genitourinarnimi raki. Bolj…

Rak ledvic sodi med redkejše vrste raka, vendar njegova pojavnost pri nas in v svetu raste. Po pogostosti je tretji najpogostejši med genitourinarnimi raki. Bolj pogosto zbolijo moški, ob diagnozi je največ bolnikov starih med 50 in 70 let. V Sloveniji letno za rakom ledvic na novo zboli okrog 250 ljudi.

Najpogostejši rak ledvic je rak ledvičnih celic, ki nastane iz epitelija ledvičnih tubulov. Najpogostejši histološki tip (~80%) je svetlocelični karcinom ledvičnih celic, za katerega se je v preteklosti uporabljal naziv hipernefrom.

Če je bolezen omejena samo na ledvico in je tumor majhen,  praviloma ne povzroča težav in ga odkrijejo naključno ob različnih preiskavah. Omejena bolezen je v visokem odstotku ozdravljiva, žal pa je zaradi asimptomatičnosti bolnikov rak ledvic v večini primerov odkrit bodisi v fazi lokalno napredovale ali pa metastatske bolezni.

Pričakovano preživetje bolnikov z lokalno napredovalo boleznijo je še vedno zelo nizko,  metastatski rak ledvic pa je praviloma neozdravljiva bolezen.

Preživetje bolnikov z metastatskim rakom ledvic je predvsem odvisno od obsega bolezni in lokalizacije zasevkov. Na prognozo pomembno vpliva bolnikovo stanje zmogljivosti. Napovedni dejavnik poteka razsejane bolezni je tudi histološka stopnja malignosti tumorja.

V zadnjih letih se je pri zdravljenju metasatskega raka ledvic uveljavilo nekaj novih tarčnih zdravil, ki bodo verjetno vplivala na izboljšanje preživetja teh bolnikov v prihodnjih letih.

Rak opredelimo s kliničnimi stadiji, ki opisujejo razširjenost raka. Klinični stadij bolezni določimo glede na velikost tumorja, prizadetost področnih bezgavk in prisotnost oddaljenih zasevkov (metastaz).
V grobem ločimo 4 stadije bolezni, ki jih označujemo z rimskimi številkami od I do IV.
Razširjenost  bolezni je najpomembnejši napovedni dejavnik poteka bolezni.
Določitev kliničnega stadija bolezni je pomembna tudi za izbor ustrezne terapije in nadaljnje oskrbe.

Vir: onkologija.si

Izkušnje, mnenja in spodbudne misli o življenju z rakom so objavljene na forumu Kako živeti z rakom? na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,360
17.05.2021. u 02:30
283,841
15.05.2021. u 20:58
110,378
16.05.2021. u 09:34
Preberi več