S cepljenjem lahko preprečimo okužbe z pnevmokoki

Uredništvo, 08. marec 2011.

Otroške bolezni so resda sestavni del odraščanja, vendar so neprijetne tako za otroke kot za starše. To zlasti velja za tiste, ki se rade ponavljajo,…

Otroške bolezni so resda sestavni del odraščanja, vendar so neprijetne tako za otroke kot za starše. To zlasti velja za tiste, ki se rade ponavljajo, njihovo zdravljenje pa zahteva predpisovanje antibiotikov. Zaradi možnosti razvoja odpornosti na antibiotike je bolje, če jih pediatri predpisujejo s “tresočo roko”, in dvakrat premislijo, ali jih mali bolnik resnično potrebuje. Vsekakor je te bolezni bolje preprečevati, če je le mogoče. Med bakterijami, krivimi za nekatere pogoste in neprijetne bolezni, ki najraje prizadenejo otroke, so tudi pnevmokoki.

Pnevmokoki so tudi pri zdravih otrocih ves čas prisotni na območju nosu in žrela. V primeru virusne okužbe dihal obrambne sposobnosti sluznice dihal oslabijo in pnevmokoki dobijo lahek dostop do drugih delov telesa.

Telo se nanje odziva z vnetjem, ki se navzven izraža v obliki različnih bolezni. Kot pojasnjuje dr. Milan Čižman s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, so najpogostejša vnetja srednjega ušesa, vnetja obnosnih votlin in pljučnica, v redkejših primerih pride do vdora v kri, meningitisa in drugih lokalnih vnetij.

Med vsemi naštetimi boleznimi je na prvem mestu po pogostnosti vnetje srednjega ušesa. Značilni znaki te bolezni so povišana telesna temperatura, bolečina v ušesu in slabo počutje. Če zdravnik ugotovi gnojno vnetje srednjega ušesa ali če je otroku počil bobnič in se je iz ušesa izcedila gnojna tekočina, predpiše antibiotike.

Vir: Viva.si

Preberite zdravstvene nasvete in mnenja o zdravljenju zdravstvenih težav naših najmlajših na forumu Pediatrija na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,423
07.07.2021. ob 00:49
284,503
12.07.2021. ob 21:25
110,198
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close