Prehrana za boljše delovanje možganov

Uredništvo, 28. februar 2011.

Strokovnjaki še niso popolnoma razvozlali, kako hrana vpliva na delovanje možganov. Vse več pa je dokazov, da s pravilno izbiro hrane lahko spodbujamo tudi njihovo…

Strokovnjaki še niso popolnoma razvozlali, kako hrana vpliva na delovanje možganov. Vse več pa je dokazov, da s pravilno izbiro hrane lahko spodbujamo tudi njihovo delovanje. Čeprav možgani predstavljajo le dva odstotka skupne telesne teže, porabijo kar petino energije iz hrane in pijače.

Prenašalci informacij med možganskimi celicami, tako imenovani nevrotransmiterji, nastajajo iz snovi, ki jih v organizem dobimo s hrano, zato je zelo pomembno, kaj zaužijemo. Možgani za optimalno delovanje, za dober spomin, učenje, zbranost, koncentracijo, budnost, odločanje in druge mentalne sposobnosti nujno potrebujejo hranilne snovi, skrite v dobrih beljakovinah, ogljikovih hidratih, maščobah, vitaminih in mineralih. Predvsem je treba popiti dovolj tekočine, ki možgane oskrbuje s hranili in odnaša odpadne snovi; že majhna dehidracija lahko povzroči težave pri kratkoročnem spominu in drugih umskih sposobnostih. Strokovnjaki priporočajo vodo, mineralno vodo ter nesladkan zeliščni in sadni čaj.

Raven glukoze v krvi

Za delovanje možganov je zelo pomembna ustrezna raven glukoze v krvi. Če je je premalo (hipoglikemija), se ne moremo osredotočiti na dejavnost, prevelika količina (hiperglikemija) pa oslabi naše umske sposobnosti. Za preprečitev velikih nihanj glukoze strokovnjaki priporočajo, da ne jemo enostavnih sladkorjev, kot so očiščeni beli sladkor, laktoza v mleku ali sladkarije in ne pijemo sladkih pijač. Priporočajo tiste ogljikove hidrate, ki raven glukoze zvišujejo počasi in zmerno; najdemo jih v hrani, bogati s škrobom in vlakninami, kot so polnozrnat kruh, polnozrnati kosmiči, stročnice, zelenjava, sadje, še posebej jabolka.

Vir: delo.si

Potrebujete nasvet za pripravo različnih vrst jedi? Posvetujte se na spletnem forumu Prehrana na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
28.07.2021. ob 02:57
284,495
12.07.2021. ob 21:25
110,196
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close