Soja – najbolj vsestranska stročnica

Uredništvo, 24. februar 2011.

Sojo srečujemo kot sestavino mnogih živil: pijač, piškotov, juh, čokolade, sladoleda, omak … Če soje še niste poizkusili, vas bodo naslednji razlogi morda prepričali, da…

Sojo srečujemo kot sestavino mnogih živil: pijač, piškotov, juh, čokolade, sladoleda, omak … Če soje še niste poizkusili, vas bodo naslednji razlogi morda prepričali, da boste to storili zdaj.

Boljša je biološko pridelana

Ker je v teh živilih soja zastopana z manj kot enim odstotkom, proizvajalcem ni treba označiti, s kakšno pridelavo je bila pridelana. Strokovnjaki za prehrano zatrjujejo, da so najzanesljivejši izdelki biološke pridelave. Resda so nekoliko dražji, vendar zagotovo ne vsebujejo gensko spremenjenih sestavin.

Samo štirikrat na teden

Ko ste izbrali sojo s “kontroliranim poreklom”, morate poskrbeti za ustrezne količine. To je namreč stročnico, za katero velja pravilo, naj je ne bi uživali več kot tri- do štirikrat na teden.Tudi ameriški Narodni inštitut za raka opozarja pred prekomernim uživanjem soje: če je dokazano, da je ta stročnica dragocena zaveznica v boju proti tumorjem, pretirano uživanje pri nekaterih osebah lahko izzove prav nasproten učinek. K sreči opozorilo velja le za tiste, ki resnično pretiravajo in zaužijejo po tri ali več sojinih izdelkov na dan. Pri nas sojo uživamo bolj priložnostno, predvsem v obliki zrnja, omake, olja in kalčkov.

Vir: Viva.si

Darovi, ki nam jih ponuja narava, so številni. Več na forumu Vrtičkarstvo in zelišča na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
04.08.2021. ob 10:14
284,553
04.08.2021. ob 20:20
110,204
04.08.2021. ob 20:58
Preberi več

New Report

Close