Higiena v domači kuhinji

Uredništvo, 23. februar 2011.

V domačih kuhinjah se dnevno izvaja priprava obrokov hrane, v celoti ali kot dokončna priprava vnaprej pripravljenih jedi. Ob današnjem načinu življenja se kuhanju v večini gospodinjstev največ posvetimo ob koncu tedna. Zadrževanje v kuhinji in uživanje hrane predstavlja eno od možnosti za vsakodnevno druženje…

V domačih kuhinjah se dnevno izvaja priprava obrokov hrane, v celoti ali kot dokončna priprava vnaprej pripravljenih jedi. Ob današnjem načinu življenja se kuhanju v večini gospodinjstev največ posvetimo ob koncu tedna. Zadrževanje v kuhinji in uživanje hrane predstavlja eno od možnosti za vsakodnevno druženje družinskih članov.

Praviloma radi pozabljamo, da lahko tudi domača kuhinja predstavlja tveganje za zdravje oz. vir okužbe. Da bi to preprečili, je potrebno zagotoviti redno čiščenje in vzdrževanje kuhinje in pripadajočih prostorov, opreme, posode, pribora, kuhinjskih pripomočkov, posod za smeti … Zagotoviti je potrebno primerno nabavo in shranjevanje vseh živil ter pazljivo rokovanje s surovimi živili in pripravljeno hrano.

Priprava kuhinje za delo z živili

Pred pripravo hrane v kuhinji je potrebno zagotoviti, da so vse delovne površine, s katerimi bodo živila prišla v stik, čiste. Pri pripravi hrane in kuhanju moramo uporabljati le čisto posodo, pribor in pripomočke. Delo si organiziramo tako, da tudi med pripravo hrane, po opravljenih posameznih fazah priprave živil, opravimo sprotno čiščenje. Pri čiščenju in pomivanju posode je potrebno biti čimbolj dosleden, saj ostanki hrane privabljajo mrčes in druge živali (hišne ljubljenčke, pa tudi miši ipd.) ter predstavljajo dobre pogoje za razmnoževanje klic.

Preprečevanje onesnaženja živil s prenosom preko kuhinjskih pripomočkov, površin, posode, surovih živil (preprečevanje navzkrižnega onesnaženja)

Pomembno je preprečevanje navzkrižnega onesnaženja. Surova živila, kot so meso, perutnina, jajca, ribe, pa tudi neočiščena zelenjava, sadje in druga živila, lahko onesnažijo ostala  živila. Zato si je potrebno po rokovanju z njimi skrbno umiti roke (higiena rok) ter čim prej očistiti vse površine, s katerimi so prišla v stik.

Včasih je za učinkovito čiščenje površin potrebno opraviti še predčiščenje; če so na površinah beljakovinski ostanki, izvedemo predčiščenje z  mlačno vodo, pri zelo mastnih nečistočah pa z vročo vodo, nato nadaljujemo z običajnim čiščenjem.

Čiščenje izvedemo s toplo vodo, detergentom ter splaknemo s čisto, vročo vodo. Pri delu v kuhinji dosledno pazimo na preprečevanje prenosa klic preko površin, pripomočkov, pribora, kuhinjskih krp ter na ločeno uporabo desk in nožev za surova živila in končno obdelana živila. Priporočamo posebno desko za obdelavo surovega mesa, ločeno od deske za obdelavo surove zelenjave.

Preberite podrobnejše napotke, na kaj je še priporočljivo biti pozoren v domači kuhinji v priloženi PRILOGI

Vir: Zavod za zdravstveno varstvo Maribor 

Obiščite rubriko Prehrana ter preberite nasvete in recepte za zdravo prehrano na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,430
29.07.2021. ob 13:47
284,530
31.07.2021. ob 17:39
110,202
02.08.2021. ob 10:28
Preberi več

New Report

Close