Manipulacija s človeškimi lastnostmi učinkovitejša od računalniških virusov

Uredništvo, 23. februar 2011.

Ljubljana – "V primerjavi z računalniško strojno in programsko opremo smo ljudje precej bolj ranljivi, to pa so ugotovili tudi spletni goljufi. Zato ne dajejo…

Ljubljana – “V primerjavi z računalniško strojno in programsko opremo smo ljudje precej bolj ranljivi, to pa so ugotovili tudi spletni goljufi. Zato ne dajejo več tako velikega poudarka na viruse in trojance, temveč na tako imenovani socialni inženiring,” je o trendih spletnih zlorab in goljufij pojasnil Gorazd Božič, vodja slovenskega centra za posredovanje pri internetnih incidentih SI-CERT.

V SI-CERT so lani prejeli več kot 850 prijav različnih spletnih incidentov, ki so se izkazali za utemeljene in na podlagi katerih so se spopadli s 478 mrežnimi incidenti, kar je visokih 43 odstotkov več kot leto pred tem. Realno število takšnih in drugačnih spletnih napadov in zlorab je najbrž še bistveno večje, a pri SI-CERT o splošni razširjenosti tovrstnih pripetljajev ne želijo ugibati. Poleg raznih goljufij so se lani pogosto srečevali tudi z različnimi primeri zlonamernih kod, vdorov oziroma nepooblaščenih vstopov v računalniške sisteme in z lažnimi spletnimi stranmi (phishing) – predvsem s tistimi za bančne storitve – prek katerih poskušajo spletni nepridipravi priti do dragocenih podatkov o kreditnih karticah, gesel za spletno bančništvo in drugih dragocenih podatkov.

Vir: dnevnik.si

Spoznajte sodobni svet tehnologije s pomočjo foruma Računalništvo in mobilna telefonija na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
25.06.2021. ob 13:23
284,315
20.06.2021. ob 17:48
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več