Mlekomati

Uredništvo, 16. februar 2011.

Osnovne značilnosti mleka Mleko je hrana in pijača in spada med osnovna živila. Priporočljivo je, da ga spijemo vsaj dva kozarca  na dan, saj ima…

Osnovne značilnosti mleka

Mleko je hrana in pijača in spada med osnovna živila. Priporočljivo je, da ga spijemo vsaj dva kozarca  na dan, saj ima visoko prehransko vrednost in zaradi pestrosti sestave izjemno dober učinek na zdravje. Maščobe in laktoza (mlečni sladkor) sta vir energije, beljakovine, kalcij in fosfor pa gradbeni elementi telesa.

Sveže surovo mleko je mleko, ki ni obdelano z nobenim postopkom predelave. Neposredno po molži je prefiltrirano in ohlajeno na temperaturo pod 4o C. Surovo mleko ima visoko prehransko vrednost, ob beljakovinah, maščobah in laktozi vsebuje še celo vrsto mineralov, vitaminov in drugih snovi, kot so encimi, mlečnokislinske bakterije in nekatere druge snovi, ki ugodno vplivajo na imunski sistem, le te pa so v takšni obliki, da jih organizem najlažje sprejme in prebavi.

Mlekomat je naprava, ki nam tudi v sodobnem času omogoča, da lahko pijemo presno, sveže mleko. Sistem so razvili v Švici,  izpopolnili pa so ga v Italiji in je sedaj prisoten v večini evropskih držav. Preprosto bi ga lahko imenovali avtomatski točilni sistem za prodajo svežega pristnega mleka. S tem stopamo v korak z drugimi državami tudi Slovenci.

Mleko iz mlekomata, je zdravo in kakovostno živilo v kolikor je pridelano v skladu z vsemi higienskim zahtevami v vseh fazah proizvodnje. Zaradi svoje bogate sestave je izvrsten medij za rast mikroorganizmov. Tvegan je lahko tudi način pridobivanja mleka (higienske razmere v hlevu in pri molži, oprema, zdrava živina, zdravo in čisto, urejeno osebje, ravnanje z mlekom…).

Kakovost in varnost mleka se lahko spremeni tudi zaradi neprimernega ravnanja z živilom po nakupu.

Preberite podrobnejše informacije v priloženi PRILOGI

Vir: Zavod za zdravstveno varstvo Maribor

Kako pripraviti, obdelati in shranjevati živila preberite na spletnem forumu Prehrana in varnost živil na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,430
29.07.2021. ob 13:47
284,530
02.08.2021. ob 11:43
110,202
02.08.2021. ob 10:28
Preberi več

New Report

Close