Živeti zdravo, zadovoljno in brez drog

Uredništvo, 15. februar 2011.

Na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje so tudi v letu 2010 nadaljevali z izvajanjem preventivnih dejavnosti, usmerjenih v preprečevanje odvisnosti in spodbujanje zdravega življenjskega sloga…

Na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje so tudi v letu 2010 nadaljevali z izvajanjem preventivnih dejavnosti, usmerjenih v preprečevanje odvisnosti in spodbujanje zdravega življenjskega sloga družine. Tako so lani v okviru preventivnega programa »Sijem od zdravja« izpeljali enodnevne delavnice o zdravju na osmih osnovnih šolah v Mestni občini Celje in vanje vključili več kot 300 mladostnikov, starih od 13 do 15 let. Poučili so se o zdravi prehrani, ustvarjalnem preživljanju prostega časa in sproščanju, odnosu do drog in varne spolnosti. Za šole so bile delavnice brezplačne, saj je program v obsegu 112 izvedbenih ur omogočila Mestna občina Celje. Strokovnjaki iz Lokalne akcijske skupine za preprečevanje zasvojenosti (LAS Celje) so lani znova predavali staršem na osmih osnovnih šolah v Celju. Niza predavanj o drogah, ki so bila večinoma novembra – v mesecu preprečevanja odvisnosti – se je udeležilo približno 240 staršev osnovnošolcev.

»Povabilu, da bi organizirali predavanja za starše o drogah in uspešni komunikaciji z otrokom, so se odzvale vse osnovne šole v Mestni občini Celje. Desetih predavanj se je udeležilo 240 staršev, kar je precej bolje kot v letu 2009, ko je predavanja obiskalo le 160 staršev. Še vedno pa bi si želeli več staršev glede na število osnovnošolcev v Celju in glede na to, da so dovoljene in nedovoljene droge v današnjem času mladim na dosegu roke in precej razširjene. Nizka odzivnost staršev na izobraževanjih je sicer problem, s katerim se na področju promocije zdravja srečujemo vse pogosteje. Vsekakor so tovrstna izobraževanja za starše nujna, saj učinkujejo pozitivno v smislu informiranja, osveščanja, zmanjševanja strahov pred drogami in starše spodbudijo k zgodnjemu iskanju strokovne pomoči, kadar so v vzgojni dilemi ali se pri otroku že soočajo s težavami zaradi drog. In če hočemo biti starši otroku kos v pogovoru o drogah, se moramo o njih poučiti tudi sami. V pogovoru z otrokom zastopajmo stališče, da je uporaba drog za nas neprimerna in nezaželena, v družini prepovedana. Z lastnimi zgledi in dejanji otrokom pokažimo, da zadovoljstvo v življenju dosežemo z lastno aktivnostjo, realno zastavljenimi cilji, dobrimi odnosi, odprto in jasno komunikacijo in sprotnim reševanjem težav, pri čemer je droga povsem odveč. Če pa se droga v družini zgodi, se ne sramujmo, temveč čim bolj zgodaj ukrepajmo ter poiščimo pomoč, « je povedala Nuša KonecJuričič, ena od predavateljic za starše in vodja Lokalne akcijske skupine LAS Celje ter predstojnica oddelka za socialno medicino in promocijo zdravja na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje.

Vir: Zavod za zdravstveno varstvo Celje

Imate težave z drogami, mogoče kdo okoli vas? Posvetujte se na forumu DROGE? POMOČ! na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,423
07.07.2021. ob 00:49
284,502
28.07.2021. ob 20:47
110,197
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close