Opazne koristi redne vadbe

Uredništvo, 14. februar 2011.

Zmanjševanje oziroma upadanje mišične mase, moči in kakovosti mišičnih vlaken zaradi starosti ali sarkopenija je le eden od običajnih pojavov, ki spremljajo staranje. Prav sarkopenija…

Zmanjševanje oziroma upadanje mišične mase, moči in kakovosti mišičnih vlaken zaradi starosti ali sarkopenija je le eden od običajnih pojavov, ki spremljajo staranje. Prav sarkopenija pa posledično pomembno zmanjša starostnikovo zmožnost opravljanja gibalnih opravil in siceršnjih vsakodnevnih dejavnosti. Zmanjševanje mišične mase, ki se sicer začne že po 30. letu starosti, je posledica prekinjanja povezave med živčnimi in mišičnimi vlakni, s čimer se sposobnost gibanja sčasoma zmanjšuje. S staranjem se zmanjšajo telesna moč, vzdržljivost in prožnost, kar v povezavi z motnjami v ravnotežju pomeni večje tveganje za padce med starejšimi. Zlom kolka je eden izmed najpogostejših vzrokov, da starejši ljudje ne morejo več skrbeti zase; v tem življenjskem obdobju je lahko usoden, v večini primerov pa je prav posledica padca.

Upočasnjevanje teh procesov

Na srečo pa je mogoče z redno telesno vadbo zmanjševanje mišične mase upočasniti. Poleg tega nekatere novejše študije kažejo, da proces sarkopenije upočasni tudi uživanje določenih prehranskih dopolnil, denimo maščobnih kislin omega-3 in tudi vitamina D.

Vir: delo.si

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,426
29.07.2021. ob 13:47
284,507
12.07.2021. ob 21:25
110,198
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close