Škodljiva hrana tudi na naših krožnikih

Uredništvo, 03. februar 2011.

Ljubljana – Genska tehnologija in proizvodnja gensko spremenjenih semen opazno spreminjata svetovno kmetijstvo. Tako je večina pridelane soje iz Južne Amerike (pa tudi Severna po…

Ljubljana – Genska tehnologija in proizvodnja gensko spremenjenih semen opazno spreminjata svetovno kmetijstvo. Tako je večina pridelane soje iz Južne Amerike (pa tudi Severna po zaslugi vplivnega Monsanta ne zaostaja) gensko spremenjene. Podobno je s koruzo. To sta za svetovno živinorejo ključni sestavini krme oziroma krmnih mešanic. S svojimi gensko spremenjenimi semeni se podjetje prikazuje kot rešitelj sveta pred lakoto in zamolči, da se z njimi povečuje uporaba pesticidov, ki so patentirani tako kot semena, njihovi proizvajalci pa so ista podjetja, ki razvijajo gensko spremenjene organizme (GSO).

Neškodljivost GSO ni bila nikoli dokazana, prej nasprotno, vrsta raziskav na živalih je že pokazala na morebitna tveganja. V Italiji, denimo, so raziskovalci ugotovili, da je uživanje gensko spremenjene soje pri miših povzročilo spremembe v jedrih jetrnih celic. Leta 2007 je francoska raziskava, ki jo je opravil odbor za neodvisne raziskave in informiranje o genskem inženiringu, pokazala, da so pri podganah, ki so jih tri mesece hranili s koruzo iz Monsantove zbirke gensko spremenjenih semen MON863, nastale nepravilnosti v jetrih, ledvicah in krvi, ki bi lahko bile posledica uživanja. Zaradi takšnih tveganj bi morale vse države uvesti načelo previdnosti in zavrniti možnost prostega gojenja GSO.

Čeprav v Evropi ni posebnega navdušenja za odpiranje vrat pridelavi poljščin GSO in sploh tako pridelani hrani, se vendarle daljša seznam dovoljene uporabe. Vsa živila in krma, ki vsebujejo več kot 0,9 odstotka že odobrene rastline GSO, morajo biti označena kot »gensko spremenjena«. Dovoljena vsebnost je posledica političnega kompromisa v EU. Tako je, tudi če si tega ne želimo, gensko spremenjena hrana posredno prišla tudi na naše krožnike.

Vir: delo.si

Kakšne so posebnosti posameznih živil in kako jih kombinirati? Več na forumu Prehrana in varnost živil na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,425
29.07.2021. ob 13:47
284,504
12.07.2021. ob 21:25
110,198
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close