Večja vloga medicinskih sester in babic

Uredništvo, 01. februar 2011.

Ljubljana – Medtem ko bodo diplomirane medicinske sestre že kmalu prevzele del skrbi za kronične bolnike, se v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije zavzemajo…

Ljubljana – Medtem ko bodo diplomirane medicinske sestre že kmalu prevzele del skrbi za kronične bolnike, se v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije zavzemajo tudi za povečanje vloge babic. Te bi lahko skrbele za zdrave nosečnice in jemale brise, je spomnila predsednica zbornice Darinka Klemenc, v bolnišnicah pa bi lahko imeli babiške enote.

V teh enotah bi babice vodile porode zdravih nosečnic, je pojasnila Klemenčeva. “Babice so pripravljene in bi rade delale to, za kar so usposobljene,” je poudarila. Babiškega jemanje brisov oziroma babiških pregledov zdravih nosečnic po besedah Klemenčeve povsod sicer še ne bi mogli zagotoviti, saj diplomiranih babic v osnovnem zdravstvu ni povsod dovolj. Premalo jih je tudi v nekaterih porodnišnicah, letno pa šolanje v Sloveniji konča največ 20 do 30 babic, je dodala.

V primeru referenčnih ambulant v družinski medicini se po drugi strani obeta kadrovska okrepitev, saj se bodo zdravnikom in srednjim medicinskim sestram v timu pridružile diplomirane medicinske sestre. Glede na sedanje načrte bo ena medicinska sestra delala v dveh referenčnih ambulantah. Lahko bi se izkazalo, da je to premalo in da bo potrebna ena diplomirana medicinska sestra na eno ambulanto, predvideva Klemenčeva. Za začetek bodo diplomirane medicinske sestre skrbele za bolnike z diabetesom, kronično pljučno obstruktivno boleznijo in astmo. Pri diabetesu se bodo med drugim posebej posvetile prehrani in higieni nog bolnikov: “Pacient bo lahko dobil več informacij kot v sedmih minutah, ki jih ima za posameznega pacienta na voljo zdravnik.”

Vir: dnevnik.si

Virtualni pogovori o zdravstvu v Sloveniji potekajo na forumu Zdravstvo pri nas? na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
04.08.2021. ob 10:14
284,554
05.08.2021. ob 04:17
110,205
05.08.2021. ob 01:11
Preberi več

New Report

Close