Utrujen smučar je nevaren smučar

Uredništvo, 01. februar 2011.

Vodja kirurškega bloka zadovoljen z odraslimi, ker vse pogosteje uporabljajo smučarske čelade Ljubljana – V urgentnem kirurškem bloku in na kliničnem oddelku za travmatologijo v…

Vodja kirurškega bloka zadovoljen z odraslimi, ker vse pogosteje uporabljajo smučarske čelade

Ljubljana – V urgentnem kirurškem bloku in na kliničnem oddelku za travmatologijo v zadnjem času opažajo porast poškodb smučarjev in deskarjev na snegu. Vodja kirurškega bloka dr. Anže Kristan, dr. med., je pojasnil, da ravno v obdobju od konca januarja do nekako konca februarja v ljubljanskem kliničnem centru naštejejo največ poškodovanih smučarjev in deskarjev.

“V tem času je deset odstotkov vseh pregledanih na urgenci smučarjev oziroma deskarjev, to pomeni, da na dan pregledamo med 15 in 20 tovrstnih poškodovancev,” je povedal Kristan. “Ko so zimske počitnice, pa pregledamo še kakšnega smučarja več,” je še dodal.

Najpogostejše so lažje poškodbe

Smučarji in deskarji na snegu se po Kristanovih besedah največkrat lažje poškodujejo, in sicer so najbolj pogosti razni zvini, udarci in manjše rane. Vendar tudi zlomi niso redki, pri čemer so pri smučarjih najbolj pogosti zlomi goleni, pri deskarjih na snegu pa so precej bolj pogoste poškodbe zapestij in komolcev. “S pojavom carving smuči pa opažamo tudi več zlomov golenice v predelu kolena,” je Kristan obrazložil, da te smuči niso nujno krive za omenjene poškodbe, vendar je opazna neka povezava med carving smučmi in zlomi golenice pri kolenu.

Na srečo v ljubljanskem kliničnem centru vsako leto zdravijo le posamezne smučarje, ki so bili huje poškodovani oziroma so bili v življenjski nevarnosti. Takšnih primerov je mogoče en do dva na leto, pravi Kristan in dodaja, da gre v takšnih primerih večinoma za poškodbe glave in hrbtenice. Tovrstne poškodbe so po njegovih besedah posledica zelo velike hitrosti in tega, da se smučarji zaletijo bodisi v druge smučarje na strmini ali v drevo, ograjo oziroma kaj drugega. Zato Kristan priporoča uporabo čelade, ki bo pred poškodbami zaščitila glavo, in uporabo tako imenovanega želvjega oklepa, ki bo zaščitil hrbtenico. Kar zadeva uporabo čelad, Kristan zadnja leta opaža, da čedalje več smučarjev uporablja čelado, ne samo otroci, za katere je na smučiščih obvezna.

Vir: dnevnik.si 

Kako preprečiti in zdraviti sklepne in športne poškodbe preberite na forumu Športne poškodbe in poškodbe sklepov na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,423
07.07.2021. ob 00:49
284,502
28.07.2021. ob 20:47
110,197
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close