Strupeni zimski žarki

Uredništvo, 25. januar 2011.

Avtor: Edith Jošar, mag. farm., spec Zadnja leta zdravstveni delavci v medijih obsežno pojasnjujemo, kako pomembna je zaščita pred sončnimi žarki, naši nasveti pa vključujejo…

Avtor: Edith Jošar, mag. farm., spec

Zadnja leta zdravstveni delavci v medijih obsežno pojasnjujemo, kako pomembna je zaščita pred sončnimi žarki, naši nasveti pa vključujejo tudi informacijo, kateri varovalni izdelek izbrati, da bo koža zavarovana pred izsušitvijo, staranjem, oslabitvijo imunskega sistema, poškodbami celic in možnostjo razvoja kožnega raka. Zadrževanje na soncu je za večino ljudi prijetno in povezano z oddihom, porjavelost pa je za marsikoga močno privlačna, zato se temu težko odpovemo. Ozonska plast, ki varuje naš planet in življenje na njem, nas (za zdaj še) ščiti pred energetsko najmočnejšimi UV C-žarki, prepušča pa UV B in UV A-žarke.

Vloga zaščitnega sredstva

Posamezniki smo različno občutljivi za UV-žarke. Po občutljivosti zanje ločimo več tipov ljudi; glede na to, v katero kategorijo občutljivosti spadamo, naj bi se tudi primerno zavarovali pred vplivi sončnih žarkov. Paleta zaščitnih sredstev s faktorji od 2 pa vse do 60 je nadvse obsežna, izdelujejo jih razni proizvajalci, so zelo različne kakovosti in tudi cene se močno razlikujejo. Vse to kupca lahko bega. Zato se vedno odločimo za izdelke z najbolj kakovostnimi filtri, ki nas varujejo v vsem UV-območju in ki so dermatološko testirani. UV-filtri so predvsem organske kemične snovi, ki so sposobne absorbirati UV-žarke različnih valovnih dolžin. Visok zaščitni faktor v pripravku po navadi dobijo s kombinacijo več različnih UV-filtrov, pogosto pa jim dodajajo še anorganske filtre, ki UV-žarke odbijajo. Filtri so vgrajeni v primerno negovalno podlago v obliki mleka, kreme in gela. V obliki olja so le zelo nizki zaščitni faktorji. Številka, ki označuje pripravek, nam pove, kolikokrat dlje se lahko zadržujemo na soncu, kot bi se smeli nezaščiteni. Srednje občutljiv človek, na primer, se lahko brez neugodnih posledic nezaščiten zadržuje na vročem soncu samo 10 minut. Če uporabi zaščitno sredstvo s faktorjem 20, pa to pomeni da sme ostati tisti dan na soncu največ 200 minut, še bolje je, če je na soncu samo dve tretjini tega časa.

Vir: dnevnik.si

Več o negi kože si lahko preberete na forumu Nega, ličenje in stil>>

25. januar 2011

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,423
07.07.2021. ob 00:49
284,502
28.07.2021. ob 20:47
110,197
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close