S telovadbo proti vnetju dlesni

Uredništvo, 24. januar 2011.

Že zelo dolgo je znano, da prekomerna teža lahko povzroči različne zdravstvene zaplete kot na primer povečano tveganje za bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen…

Že zelo dolgo je znano, da prekomerna teža lahko povzroči različne zdravstvene zaplete kot na primer povečano tveganje za bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen tipa 2 in nekatera rakava obolenja. Strokovnjaki za ohranjanje zdravja spodbujajo ljudi s prekomerno težo, da bi z vsakodnevnimi fizičnimi aktivnostmi obvladovali svojo težo in ohranjali splošno zdravje. Sedaj pa so raziskave pokazale še eno korist redne vadbe, o kateri do sedaj ni bilo govora: zdravi zobje in dlesni.

Zdrav nasmeh na zdravem telesu

V prej omenjeni raziskavi so raziskovalci ugotovili, da se pri preiskovancih, ki ohranjajo primerno težo in izvajajo redno fizično vadbo, napredna oblika vnetja obzobnih tkiv (parodontitis) pojavlja manj pogosto. Za pokazatelja teže so v raziskavi izbrali podatka indeks telesne mase (BMI) in delež maščobnega tkiva, za pokazatelja telesne aktivnosti pa največjo količino kisika, ki jo telo lahko porabi v eni minuti (VO2 max). Raziskovalci so primerjali te pokazatelje z rezultati pregleda obzobnih tkiv in ugotovili, da so imeli preiskovanci z najnižjim BMI in z najboljšo telesno pripravljenostjo občutno nižjo prisotnost napredne oblike vnetja obzobnih tkiv.

Vir: lepazdrava.si

Imate težave z zobovjem. Posvetujte s es strokovnjaki na spletnih forumih Stomatologija>>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
04.08.2021. ob 10:14
284,550
31.07.2021. ob 17:39
110,204
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close