Teža nevidnih ali vedenjskih zasvojenosti

Uredništvo, 24. januar 2011.

Sanja Rozman: Pri odvisnih od iger na srečo, hrane, seksualnosti, interneta ali kupovanja je v možganih mogoče opaziti take spremembe kot pri alkoholikih ali narkomanih….

Sanja Rozman: Pri odvisnih od iger na srečo, hrane, seksualnosti, interneta ali kupovanja je v možganih mogoče opaziti take spremembe kot pri alkoholikih ali narkomanih. Odvisnost je degradacija vrednot.

Pravijo jim vedenjske ali nevidne zasvojenosti in mnogi jim še danes ne priznavajo enakega »položaja« kot odvisnostim od drog ali alkohola. Toda posledice zasvojenosti od iger na srečo, obsedenega hujšanja, prenažiranja, seksualnosti, nakupovanja, interneta in vrste drugih početij so ravno tako uničujoče za posameznika in njegove bližnje kot omamljanje s kemičnimi snovmi. V možganskih jedrih, kjer se »procesira« izkušnja z užitkom in potrebo, nastanejo enake patološke spremembe, pojasnjuje Sanja Rozman, ustanoviteljica društva Sprememba v srcu , ki se že 17 let ukvarja z ljudmi v primežu nekemičnih odvisnosti.

Zasvojenosti, ki se pogosto prepletajo, povzročajo mnogim ogromno trpljenja. »Nekemične oziroma vedenjske odvisnosti se vedno pojavljajo z drugimi kemičnimi odvisnostmi in postanejo izjemno pomembne, če si za cilj postavimo popolno ozdravitev,« pravi Rozmanova. Pri tem pa opozarja: »Če delamo razliko med posameznimi odvisnostmi na podlagi tistega, kar človek počne, da bi dosegel posebno (trans) stanje, ne pridemo daleč. Vedno bolj ugotavljamo, da so biokemične spremembe v osrednjem živčevju, ki so trajne, podlaga za ene in druge odvisnosti. Za resnično ozdravljenje je torej treba pogledati na raven možganov; ti ne razlikujejo, s čim se omamijo, ampak vse učinkuje enako.«

 Vir: delo.si

Več o zasvojenosti z drogami si lahko preberete na spletnem forumu Zasvojenost – začaran krog

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
18.06.2021. ob 17:55
284,293
15.06.2021. ob 19:35
110,158
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več