Čili: Afrodiziak, ki koristi prebavi

Uredništvo, 11. januar 2011.

Ostra paprika je naša prijateljica George Washington je bil med prvimi, ki so vzgajali papriko. Dirigent Zubin Mehta jo zmeraj nosi v žepu. Angleška kraljica…

Ostra paprika je naša prijateljica

George Washington je bil med prvimi, ki so vzgajali papriko. Dirigent Zubin Mehta jo zmeraj nosi v žepu. Angleška kraljica Elizabeta jo sicer zavrača, toda saj vemo, da je angleški okus zelo zadržan. Paprika je osvojila četrtino svetovnega prebivalstva — ostali jo sovražijo, se je bojijo, se sploh ne zmenijo zanjo ali pa jo le poredko uporabljajo. Govorimo o ostri papriki ali “čile”, kot ji pravijo v špansko govorečih državah. To je najvišja podoba pikantnosti v naravi.

Kar je ingver za medicino Daljnega vzhoda, je ostra paprika (Capsicum Annum) za tradicionalno zahodno medicino. Že severnoameriški Indijanci so uporabljali papriko za krepitev delovanja srca in krvnega obtoka. Čile je zaradi svojih toničnih in dezinfekcijskih lastnosti delal čudeže.

Danes se z ostro papriko ukvarjajo tudi kardiologi, saj so odkrili, da zmore topiti trombuse v žilah. Čile ali čili se ponaša tudi z dražljivimi lastnostmi. Če se odpravljate na dolgo pot z avtomobilom, si pripravite steklenico sadnega soka s čilijem; ko vas bo zgrabila utrujenost, vam bo v veliko pomoč.

Čili odlikuje tudi močno antiseptično delovanje, zato ga mehiški Indijanci dodajajo najrazličnejšim jedem.
Ostra paprika ni za vsakogar, nekateri je sploh ne morejo jesti, drugi jo uživajo brez vsake mere. Tudi otroci neke ekscentrične ameriške zeliščarke so se nanjo že zelo zgodaj privadili, saj je mati na potovanjih, kadar ni bila prepričana, da je mleko neoporečno, vanj dodajala čili. Dovolj je, če skodelici mleka dodate pol stroka čilija, ki bo uničil vse bakterije. Takšno mleko ima močen, oster okus, toda otroci so se mu hitro privadili.

Vir: Viva.si

Spoznajte darove, ki nam jih ponuja narava s pomočjo foruma Vrtičkarstvo in zelišča na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,426
29.07.2021. ob 13:47
284,507
12.07.2021. ob 21:25
110,199
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close