Vse o savnah in savnanju

Uredništvo, 10. januar 2011.

Kako pogosti naj bodo obiski savne, je odvisno od vas samih. Nekateri savno obiščejo priložnostno, za mnoge pa je način življenja. Če želite opaziti pozitivne…

Kako pogosti naj bodo obiski savne, je odvisno od vas samih. Nekateri savno obiščejo priložnostno, za mnoge pa je način življenja. Če želite opaziti pozitivne učinke savnanja, morate savno obiskovati dalj časa.

Klasična finska

Temperatura v finski savni znaša od 60 do 80 oC, vlažnost pa od 10 do 35 %, odvisno od tega, koliko tekočine polivamo po kamenju. Löyly (finska beseda za polivanje kamenja) ima pri savnanju velik pomen, saj z njim dosežemo večjo vlažnost zraka. Vodi za polivanje pogosto dodajo eterična olja, nekateri pa kamenje polijejo kar s pivom, ker oddaja vonj po sveže pečenem kruhu.

Infrardeča

Poleg klasične finske poznamo še infrardečo savno, ki blagodejno vpliva na nekatere bolezni, aroma savno ter turško ali parno savno, pri kateri so temperature nižje, vlažnost pa veliko večja. Savni je mogoče dodati tudi vitalno barvno sonce; svetloba, ki jo proizvaja, blagodejno vpliva na vegetativni živčni sistem. Poznavalci trdijo, da rdeča barva poživlja ter aktivira srce in krvni obtok, rumena, ki je simbol sonca, zmanjšuje napetost in vpliva na delovanje sluznic, zelena pomirja in modra sprošča. Najbolje, da obiščete savno, ki ponuja vse to in se prepričate o blagodejnem učinku barv na telo in duha.

Vir: Viva.si

Obiščite spletni forum Zdravstveni wellness in povprašajte za nasvet ali mnenje na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,420
24.07.2021. ob 23:02
284,474
12.07.2021. ob 21:25
110,190
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close