Nagrade za nosečnice in doječe matere

Uredništvo, 10. januar 2011.

Načrtovanje nosečnosti, sama nosečnost in obdobje dojenja so v življenju vsake ženske posebna obdobja, saj takrat v ženskem telesu pride do številnih sprememb in prilagoditev….

Načrtovanje nosečnosti, sama nosečnost in obdobje dojenja so v življenju vsake ženske posebna obdobja, saj takrat v ženskem telesu pride do številnih sprememb in prilagoditev.

To je obdobje, ko se zaradi intenzivne rasti in razvoja novega bitja potrebe po določenih hranilih povečajo, zato ženske v tem obdobju potrebujejo večji vnos določenih hranil. Ena najpomembnejših snovi v času načrtovanja nosečnosti in v obdobju nosečnosti in dojenja je vitamin B9 (folna kislina in folati).

Ginekologi priporočajo 400 mikrogramov folne kisline na dan!

Ginekologi priporočajo ženskam v rodnem obdobju uživanje folne kisline (sintetične oblike folatov) v odmerku 400 mikrogramov dnevno, in sicer že v času načrtovanja nosečnosti in vsaj do konca tretjega meseca nosečnosti.

Ženske, ki jemljejo oralno kontracepcijo imajo še posebno nizko raven folne kisline, zato naj z jemanjem folne kisline pričnejo takoj, ko prenehajo z oralno kontracepcijo.

Človeško telo ni sposobno samo izdelovati folatov, zato jih mora dobiti s hrano. Najbogatejši naravni viri folatov so: zelenolistna zelenjava (brokoli, špinača), pomaranče, solata, jetra, jajca in kvas. Prevladujočo obliko folatov v hrani lahko telo takoj uporabi. Folati so občutljivi na svetlobo in toploto, zato se jih velik del med pripravo hrane uniči.

Za razliko od naravnih virov v prehranskih dodatkih prevladuje sintetično pridobljena folna kislina, neaktivna oblika folatov, ki jo telo lahko uporabil šele, ko jo encimi presnovijo v aktivno obliko. Številne ženske s prehrano v telo ne vnesejo zadostne količine folatov, poleg tega pa je pri vsaki drugi ženski opazna zmanjšana pretvorba folne kisline v njeno biološko aktivno obliko.

Znano je, da ima zaradi genskega polimorfizma 50 % žensk zmanjšano aktivnost encima metiltetrahidrofolat reduktaze (MTHFR) in posledično moteno presnovo folne kisline v folat. Pri 10 % žensk je presnova folne kisline zmanjšana za 70 %, pri 40 % žensk pa za 30 %.

Omega-3 maščobne kisline

Poleg optimalnega vnosa vitaminov in mineralov telo nosečnice in doječe matere potrebuje tudi omega-3 maščobne kisline, tj. esencialne nenasičene maščobne kisline. Ena od najpomembnejših oblik omega-3 maščobnih kislin je DHA(dokozaheksaenojska kislina). Prehranski dodatki z DHA se priporočajo za vse bodoče mamice od 4. meseca nosečnosti dalje in za doječe matere.

Ste pozorno prebrali zgornji članek? Sodelujte v nagradni igri. S pravilnim odgovorom je bogata nagrada lahko vaša.

Preberite nagradno VPRAŠANJE in srečno.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,421
26.07.2021. ob 11:15
284,482
26.07.2021. ob 15:33
110,192
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close