Zdravstvene trditve na živilih pod drobnogledom

Uredništvo, 05. januar 2011.

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) bo letos končala evalvacijo približno 4000 zdravstvenih trditev. Pregledanih je bilo približno polovica, ugodno ocenjenih le okoli 130. Kdaj…

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) bo letos končala evalvacijo približno 4000 zdravstvenih trditev. Pregledanih je bilo približno polovica, ugodno ocenjenih le okoli 130. Kdaj lahko pričakujemo celovito uveljavitev uredbe?

Sodobni porabniki so pri nakupu živil še posebno pozorni na trditve o živilih, ki opozarjajo na njihov pozitivni vpliv na zdravje, zanje so pripravljeni odšteti tudi več denarja. To pogosto zlorabijo proizvajalci, ki včasih celo namerno zavajajo kupce z napačnimi trditvami; tako jih želijo spodbuditi k nakupu. »V državah EU uporabo zdravstvenih trditev na živilih in z njimi povezanih promocijskih gradivih ureja posebna uredba, ki pa še ni povsem zaživela,« pravi dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko, ki je v sodelovanju z Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij pred kratkim pripravil mednarodno konferenco o uporabi zdravstvenih trditev na živilih in prehranskih dopolnilih.

To pa pomeni, da je v sedanjem prehodnem obdobju mogoče z uporabo zdravstvenih trditev povsem zakonito promovirati uživanje nekaterih spornih izdelkov, tudi zelo sladkih pijač. Kaže, da bo tako vsaj še nekaj let, meni dr. Pravst.

Povezava med izdelkom in zdravjem

Pri uveljavljanju omenjene uredbe nastajajo zapleti, ker je evropska komisija pod hudimi pritiski tistih proizvajalcev, ki bi jim uporabo zdravstvenih trditev prepovedali. Po uredbi bo namreč dovoljena le uporaba znanstveno dokazanih trditev na živilih, ki imajo ugodnejšo prehransko sestavo; zdravstvene trditve bodo tako lahko nosili samo izdelki, ki so že sicer bolj koristni zdravju.

Vir: delo.si

Vas zanima, kako pripraviti, obdelati in shranjevati živila? Več na forumu Prehrana in varnost živil na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
28.07.2021. ob 02:57
284,495
12.07.2021. ob 21:25
110,196
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close