Za razliko od zdravnikov je zobozdravnikov v Sloveniji dovolj;…

Uredništvo, 04. januar 2011.

.. problematično je financiranje zobozdravstva Če se Slovenija po številu zdravnikov na prebivalca uvršča na rep evropske lestvice, je primerjava števila zobozdravnikov na prebivalca z…

.. problematično je financiranje zobozdravstva

Če se Slovenija po številu zdravnikov na prebivalca uvršča na rep evropske lestvice, je primerjava števila zobozdravnikov na prebivalca z drugimi državami mnogo ugodnejša, saj Slovenija zaseda mesto v sredini lestvice evropskih držav. Na današnji dan je namreč v Sloveniji zaposlenih 1.346 aktivnih zobozdravnikov, od tega 1.133 kliničnih oziroma splošnih zobozdravnikov in 213 zobozdravnikov specialistov. To pomeni, da je v Sloveniji v povprečju 65,7 zobozdravnikov na 100.000 prebivalcev. Od tega jih je 1.172 zaposlenih v javni zdravstveni mreži, ki jo financira Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, 174 pa je zasebnikov brez koncesije.

V zadnjem času se pogosto govori o pomanjkanju zdravnikov, ob tem pa se omenja tudi zobozdravnike. Vendar pa podatki iz registra zdravnikov in zobozdravnikov, ki ga po javnem pooblastilu vodi Zdravniška zbornica Slovenije, kažejo, da področje zobozdravstva za razliko od zdravstva ni deficitarno, saj zobozdravnikov ne primanjkuje. Zato po oceni Odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije v tem trenutku tudi ni potreb po zaposlovanju zobozdravnikov iz tretjih držav, saj bi lahko slovenski zobozdravniki brez težav oskrbeli vse državljane.

Primerjava podatkov evropskih držav namreč kaže, da je v Sloveniji v povprečju 65,7(Opomba: 1)  zobozdravnikov na 100.000 prebivalcev, evropsko povprečje pa znaša 62,6 (Opomba: 2)  zobozdravnikov na 100.000 prebivalcev. Tudi, če bi primerjali zgolj zobozdravnike, ki v Sloveniji delujejo v javni zdravstveni mreži, je njihovo število na 100.000 prebivalcev še vedno primerljivo z evropskim povprečjem in znaša 57,2 (Opomba: 3)  .

Glavni problem slovenskega zobozdravstva tako ni število zobozdravnikov, ki je evropsko primerljivo, temveč število programov zobozdravstva, ki so financirani iz sredstev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije; ta namreč financira samo 1.103 splošne in specialistične programe, aktivnih zobozdravnikov pa je 1.346. Obseg financiranja zobozdravstvenih storitev je že nekaj časa nespremenjen, poleg tega pa Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ne financira zobozdravstvenih storitev v zadostnem obsegu, glede na potrebe prebivalk in prebivalcev Slovenije. To se še posebej pozna na področju preventive. Zaradi tega zobozdravniki iz naslova zdravstvenega zavarovanja ne morejo opraviti takšnega obsega storitev, kot bi jih glede na kapacitete lahko ter jih izkazujejo potrebe prebivalstva, saj jih Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije krije le do določenega obsega. Ustrezna rešitev, ki bi odpravila čakalne vrste in navidezno nedostopnost do zobozdravnika, je večji obseg financiranja teh storitev s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Zdravniška zbornica Slovenije je že pred uvedbo sedaj veljavnega glavarinskega modela financiranja zobozdravstva opozarjala, da ta ni dober in primeren, kar se je ne nazadnje tudi izkazalo. Zato Odbor za zobozdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije od ministra za zdravje Dorjana Marušiča, ki je javno izrazil pomisleke glede glavarinskega modela financiranja zobozdravstva in njegove primernosti, pričakuje posluh za skupno sodelovanje in dogovarjanje, s katerima bi v okviru znanja in izkušenj, ki jih skupaj premoremo, oblikovali ustrezne spremembe modela financiranja slovenskega zobozdravstvenega sistema. Le tako bodo namreč prebivalci Slovenije lahko dobili dostopen in kakovosten zobozdravstveni sistem, ki si ga tudi zaslužijo, zobozdravniki pa delujoč sistem, ki bo v korist vsem – zobozdravnikom in pacientom.

Vir: Zdravniška zbornica Slovenije

* Opombe:
1.Vir: število zobozdravnikov: ZZS (2.1.2011); število prebivalcev: SURS (2.1.2011)
2. Vir: WHO (2008)
3. Vir: število zobozdravnikov: ZZS (2.1.2011); število prebivalcev: SURS (2.1.2011)

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
07.07.2021. ob 00:49
284,484
26.07.2021. ob 18:32
110,192
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close