Previdno z zdravstvenimi pravicami

Uredništvo, 03. januar 2011.

Ljubljana – Spremembe bodo zajete v zakonu o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, ki bo po napovedih premiera Boruta Pahorja sprejet do konca leta 2011, uveljavljen…

Ljubljana – Spremembe bodo zajete v zakonu o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, ki bo po napovedih premiera Boruta Pahorja sprejet do konca leta 2011, uveljavljen pa junija 2012, kot zahteva zaradi dopolnilnega zavarovanja evropska komisija. Minister Dorjan Marušič je za zdaj napovedal le obris reforme: ukinitev dopolnilnih zavarovanj, spremembo pri obveznih prispevkih in prevetritev košarice pravic. Katere so bistvene dileme?

Prvo vprašanje, ki ga bo morala razrešiti reforma, je, ali bomo zdravstvu namenili več ali manj javnih oziroma zasebnih sredstev? Za zdravstvo namenimo pri nas skoraj devet odstotkov BDP, od tega zberemo 2,36 milijade evrov na javen način (v okviru javne blagajne), 415 milijonov evrov zasebnih sredstev v treh zasebnih dopolnilnih zavarovalnicah in še približno 400 milijonov evrov neposredno iz žepa. V primerjavi z drugimi državami EU ima Slovenija zelo visok delež zasebnih sredstev. Usmeritev Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je, naj zdravstvo temelji čim bolj na javnih finančnih virih, saj je v tem primeru učinkovitejše. To se je izkazalo že na ravni zbiranja denarja tudi pri nas: zasebne zavarovalnice porabijo za svoj lastni obstoj od deset do 17 odstotkov denarja, ki ga zberemo za zdravljenje, javna blagajna pa le 2,1 odstotka.

Minister Marušič je že napovedal odpravo dopolnilnega zavarovanja. Ta pa seveda ni možna, če ne povečamo količine javnega denarja. Tako smo pri drugem zelo pomembnem vprašanju: Koliko prispevka za zdravstvo plačujejo posamezne družbene skupine in kako bodo obremenjene v prihodnje?

Vir: delo.si

Virtualni prostor za pogovor o zdravstvu v Sloveniji poteka na forumu Zdravstvo pri nas? na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,425
29.07.2021. ob 13:47
284,504
29.07.2021. ob 17:59
110,198
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close