Prepovedane droge

Uredništvo, 30. december 2010.

Ko govorimo o drogah, največkrat mislimo na marihuano, heroin, kokain, "ecstasy", LSD idr. Takšna opredelitev je iz medicinskega vidika pomanjkljiva. Z besedo "droga" namreč označujemo…

Ko govorimo o drogah, največkrat mislimo na marihuano, heroin, kokain, “ecstasy”, LSD idr. Takšna opredelitev je iz medicinskega vidika pomanjkljiva. Z besedo “droga” namreč označujemo vsako snov, ki je rastlinskega (tudi živalskega ali rudninskega) izvora, in jo uporabljamo v naravni obliki ali pa z njo pripravljamo sestavljena zdravila. Droge so torej po prvotni opredelitvi predvsem naravne zdravilne surovine, ki jih lahko uporabljamo kot začimbe (poper, cimet, vanilija …), poživila (kava, čaj, kakav …), ali pa so namenjene uporabi v kozmetične namene (eterična olja, maščobe, voski …). Šele v zadnjem času z izrazom “droga” označujemo tudi nekatere rastlinske surovine, snovi, sintetična ali polsintetična zdravila ter druge kemične snovi, ki spreminjajo človekovo duševno stanje in s tem normalno delovanje in obnašanje ljudi. Besedna zveza “zloraba drog” pomeni daljše in nekontrolirano jemanje vse večjih količin teh snovi, ki so glede na učinke in posledice (številne telesne in duševne okvare) ozna čene kot “prepovedane droge”. V strokovni literaturi in mednarodnih dokumentih za te snovi praviloma uporabljajo izraze “mamila” ter “psihotropne snovi” oziroma besedno zvezo “mamila in psihotropne snovi”.

Mamilo

Mamila so snovi, ki z delovanjem na osrednje živčevje ublažijo bolečino, neprijetna občutenja, človeka omamijo ali uspavajo. Mamila so torej zgolj snovi, ki imajo omamni ali opojni učinek (npr. opij in njegovi derivati – morfin, heroin, kodein, metadon …). Snovi, ki nimajo omamnih, ampak nasprotne učinke (poživitev, halucinacije …) ne uvrščamo med mamila, temveč med psihotropne snovi.

Psihotropna snov

Psihotropne snovi so snovi, ki delujejo na človekovo duševnost oziroma povzročijo določeno duševno spremembo. Po mednarodni konvenciji o psihotropnih snoveh iz leta 1971 je psihotropna snov lahko naravna ali sintetična. Med psihotropne snovi uvrščamo kanabis (marihuano, hašiš), stimulanse (kokain, kofein, nikotin, amfetamin, metamfetamin, “ecstasy” …) in halucinogene snovi (LSD, DMT, DOM, DET, PCP, meskalin, psilocibin …).

Vir: Ministrstvo za zdravje

Imate težave z drogami, mogoče kdo okoli vas? Posvetujte se na forumu DROGE? POMOČ! na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,430
29.07.2021. ob 13:47
284,530
31.07.2021. ob 17:39
110,202
02.08.2021. ob 10:28
Preberi več

New Report

Close