Zakaj obdarovati decembra?

Uredništvo, 24. december 2010.

Stkite si lastne, od kapitala neodvisne mreže družbenosti Spet je tu december. Prazniki. Predpraznična in praznična evforija. In popraznična utrujenost. Izčrpanost. In seveda čas razpravljanja…

Stkite si lastne, od kapitala neodvisne mreže družbenosti

Spet je tu december. Prazniki. Predpraznična in praznična evforija. In popraznična utrujenost. Izčrpanost. In seveda čas razpravljanja o tem, ali naj ob praznikih kupujemo darila ali ne. Ali naj naše drage, bližnje in tudi tiste manj bližnje obdarujemo ali ne. Seveda je to tudi čas zbiranje stališč, predvsem znanih Slovencev in Slovenk, o tem, kdo, koga, s čim in kdaj obdaruje. To je obenem čas moraliziranja. Predvsem tistega, ki se opira na kritiko potrošnje. In potrošništva.
To moraliziranje pa je, milo rečeno, dvolično. Netočno. Dvolično zato, ker o tem, kako jim gre na živce potrošniška evforija in kako nesmiselni se jim zdijo prazniki, najglasneje razglašajo prav tisti, ki se vozijo v najdražjih avtomobilih. Nosijo najdražje dizajnerske obleke. In nasploh vse leto zapravljajo, kolikor se le da. Čez vsako mero.

Človek dobi občutek, da z decembrsko odločitvijo, da ne bodo sodelovali v množičnem obdarovanju, delajo pokoro za celoletni porabniški razvrat – ali pa jih daje tolikšna škrtost, da vse privoščijo zgolj sebi, drugim pa nič. S tem, da ne sodelujejo pri darovanju, se obenem posujejo s pepelom. In si nadenejo tako moden imidž protipotrošništva. Nekateri vsemu temu dodajo še pojasnilo, češ da svojih dragih ne obdarujejo ob praznikih oziroma predpisanih dnevih, pač pa takrat, ko to začutijo. Nekonformisti, ki se upirajo družbenim pravilom, potemtakem – v resnici pa modna poza avtentičnosti in protipotrošništva. Ki je pač in.

Medkulturna univerzalija

Vendar pri tovrstnem decembrskem moraliziranju, usmerjenem proti obdarovanju, ne gre le za proizvajanje zaželenega imidža. Napaka tovrstne drže je veliko globlja. In ima veliko usodnejše posledice. Razumeti jih je mogoče samo, če razumemo, čemu sploh služi obdarovanje. In zakaj je, kot méni velika večina socialnih in kulturnih antropologov, medkulturna univerzalija. To pomeni, da ga najdemo v vseh družbah in kulturah. In ne samo to. V vseh družbah in kulturah ima nekatere prav posebne podobne značilnosti. In zakonitosti.

Vir: Viva.si

Obiščite ropotarnico dobrih idej in verzov. Obiščite forum Skrinjica idej! na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,430
02.08.2021. ob 09:56
284,530
02.08.2021. ob 10:43
110,202
02.08.2021. ob 10:28
Preberi več

New Report

Close