Previdno pri nakupu igrač

Uredništvo, 23. december 2010.

Igrače so na vrhu seznama odpoklicanih izdelkov Poleg ustreznosti in varnosti igrače naj starši preverijo, ali igrača deluje tako, kot obljublja, pozorni pa naj bodo…

Igrače so na vrhu seznama odpoklicanih izdelkov

Poleg ustreznosti in varnosti igrače naj starši preverijo, ali igrača deluje tako, kot obljublja, pozorni pa naj bodo tudi na estetiko

Ljubljana – Igrače so po podatkih Zveze potrošnikov Slovenije na vrhu seznama odpoklicanih nevarnih izdelkov, zato je pri njihovem nakupu treba biti previden. A kljub vsemu so za otrokov razvoj zelo pomembne in brez njih danes ne bi šlo, meni razvojna psihologinja dr. Ljubica Marjanovič Umek. “Že od nekdaj obstajajo stvari, ki so namenjene izključno otrokovi igri, to ni nekaj novega. Na primer, včasih so jim starši obdelali les, tkanine, da so se otroci lahko igrali.”

Zadnja obvestila o prepovedi penastih sestavljank v Belgiji so tudi pri nas dvignila veliko prahu in nekateri trgovci so ta izdelek tudi pri nas preventivno umaknili s polic. Ob odpoklicu igrače jo je treba nemudoma nehati uporabljati in jo vrniti prodajalcu, svetujejo na ZPS. Kako starši reagirajo, ko se zgodi kaj podobnega? “Starši so zelo osveščeni in informirani,” pravi direktorica podjetja z otroškimi prodajalnami Pikapoka Silva Volgemut. “Ko izvedo za umik igrače, se odzovejo zelo različno,” ugotavlja. Kupci imajo pravico igračo vrniti prodajalcu in zahtevati vračilo kupnine. Vendar Volgemutova meni, da so izdelki za otroke pod zelo veliko kontrolo ustreznosti, saj morajo biti varni. “Ne smemo pozabiti dejstva, da se smernice, kaj je varno in ustrezno, ves čas spreminjajo. Torej, kar je bilo lani varno, letos ni več ali obrnjeno, saj se pojavljajo vedno novi standardi o varnosti in ustreznosti.”
(Ne)varne igrače

V Sloveniji je bilo lani, do kamor sežejo zadnji zbrani podatki Inštituta RS za varovanje zdravja, v zdravstveni statistiki zabeleženih 26 sprejemov otrok, starih od nič do 14 let, na zdravljenje v bolnišnico zaradi poškodb z igračami, a na IVZ ocenjujejo, da jih je bilo precej več. Zaradi poškodb, ki so nastale pri igri z igračami, so bili v bolnišnici najpogosteje zdravljeni otroci, stari od 4 do 6 let, in otroci, stari od enega do treh let. Mlajši otroci (do 6. leta starosti) so si poškodovali predvsem glavo (udarnine, zlom kosti, poškodbe oči), starejši (od 7 do 14 let) pa roke (zlom podlakti, zlom nadlakti). Poškodbe so nastale pri igri z igračami, ki se uporabljajo kot vozilo, z otroško športno opremo (npr. loparji, rolerji) in igračami za sestavljanje, oblikovanje (na primer kocke). Vzrok za poškodbe so bili največkrat padci na isti ravni, ko se otrok spotakne, na primer ob razmetane kocke ali druge igrače, padci s stola, z igrače-vozila ter udarec ob ali z igračo, še pojasnjujejo na IVZ.

Vir: dnevnik.si

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,426
29.07.2021. ob 13:47
284,507
12.07.2021. ob 21:25
110,199
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close