Vodstvo UKCL na včerajšnji razstavi podelilo priznanja vidnim posameznikom

Uredništvo, 23. december 2010.

Včeraj pozno popoldne smo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKCL) s slavnostno otvoritvijo razstave obeležili 35-letnico  odprtja glavne stavbe UKCL. Vodstvo UKCL je zaslužnim posameznikom,…

Včeraj pozno popoldne smo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKCL) s slavnostno otvoritvijo razstave obeležili 35-letnico  odprtja glavne stavbe UKCL. Vodstvo UKCL je zaslužnim posameznikom, ki so ogromno doprinesli k izgradnji stavbe, na odprtju razstave podelilo najvišja priznanja UKCL (priznanja »Slovenija – zlata dediščina«). Iz rok generalnega direktorja UKCL, mag. Simona Vrhunca, strokovne direktorice UKCL, prof. dr. Brigite Drnovšek Olup in glavne medicinske sestre UKCL, Erne Kos Grabnar, je priznanje prejelo pet vidnih posameznikov: direktor v času gradnje glavne stavbe, g. Janez Zemljarič, direktor v času odprtja stavbe, g. Zdravko Krvina, eden ključnih slovenskih modernističnih arhitektov in snovalec DTS objekta, prof. dr. Stanko Kristl, arhitekt Vladimir Sekavčnik in v imenu zdravnikov prof. dr. Pavle Kornhauser.

Prvi izmed dobitnikov priznanja, Janez Zemljarič, je bil direktor Kliničnih bolnic v času med letoma 1968 in 1973. Potem ko so se klinične bolnice dolga leta spopadale z izjemno težkimi razmerami, so g. Janezu Zemljariču uspeli temeljiti premiki, leta 1970 pa se je v 8. nadstropje nove stavbe kot prvi preselil urološki oddelek stare kirurške klinike. Takoj za Janezom Zemljaričem je mesto direktorja prevzel Zdravko Krvina, ki je glavno stavbo 19. novembra leta 1975 slavnostno odprl. Otvoritev stavbe je pomenila zaključek gradnje ogromnega kompleksa, za katerega so si prizadevali že od leta 1966, odprtje pa ni imelo vpliva samo v nekdanjem jugoslovanskem prostoru, temveč tudi preko meja. Zdravko Krvina je bil direktor Kliničnega centra med letoma 1973 in 1979.

Vodstvo UKCL je priznanje podelilo tudi najbolj zaslužnim arhitektom tistega časa. Priznanje je prejel prof. dr. Stanko Kristl, glavni projektant diagnostično-teraptevtsko-servisnega objekta, in Vladimir Sekavčnik, tesni sodelavec danes že pokojnega prim. Draga Mušiča, takratnega glavnega strokovnega sodelavca v projektni skupini. Vodstvo je priznanje podelilo tudi prof. dr. Pavletu Kornhauserju, specialistu pediatru, s tem pa izpostavilo pomen neomajnega sodelovanja zdravnikov v tistem času. Prof. Kornhauserju so priznanje podelili v zahvalo za trud celotne zdravniške srenje, pri čemer je bilo posebej izpostavljeno ime danes že pokojnih: prim. Draga Mušiča (ključni sodelavec medicinskega projekta Kliničnega centra), prof. Mira Derganca (zasluge za edinstven opeklinski center v novi osrednji bolnišnični stavbi) in prof. Franja Zdraviča (zasluge za izvedbo urgentnega centra v DTS objektu).

Glavna stavba UKCL je bila odprta 29. novembra 1975. S preselitvijo v novo stavbo so snovalci rešili izjemno prostorsko stisko bolnikov in zaposlenih. Z včerajšnjo slovesnostjo, ki smo jo združili s tradicionalno božično-novoletno prireditvijo za bolnike Kulturno-umetniškega društva Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in Medicinske fakultete Lojz Kraigher, smo želeli počastiti vse tisto, zaradi česar UKCL danes je, kar je, so uvodoma spregovorili vodilni današnjega UKCL. Manjša razstava, ki bo trajno premaknjena v upravno stavbo UKCL, je nastala v sodelovanju z Inštitutom za zgodovino medicine Univerze v Ljubljani.

Vir: Univerzitetni klinični center Ljubljana

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
04.08.2021. ob 10:14
284,554
05.08.2021. ob 04:17
110,205
05.08.2021. ob 01:11
Preberi več

New Report

Close