V centru za avtizem širijo programe

Uredništvo, 16. december 2010.

Letos so razvili program intenzivne zgodnje obravnave otrok z avtizmom in program učenja neodvisnega življenja za mlajše odrasle Letos so v društvu Center za avtizem…

Letos so razvili program intenzivne zgodnje obravnave otrok z avtizmom in program učenja neodvisnega življenja za mlajše odrasle

Letos so v društvu Center za avtizem začeli razvijati dva nova programa, in sicer sta začela delovati center za intenzivno zgodnjo obravnavo otrok z avtizmom in center za učenje neodvisnega življenja, je na tiskovni konferenci, posvečeni pregledu dela v letošnjem letu, povedala predsednica društva Vesna Melanšek.

Zgodnja obravnava

V program za intenzivno zgodnjo obravnavo otrok z avtizmom, ki so ga začeli izvajati novembra, so trenutno vključeni trije otroci. To je prvi tak program v Sloveniji, je povedala Melanškova. Zanj so se odločili, ker se na društvo že leta obračajo starši otrok z avtizmom, ki ne dobijo primerne podpore v obstoječih oblikah vzgoje in izobraževanja. “Želeli smo dokazati, da je ob pravilni zgodnji obravnavi napredek teh otrok mogoč.” je povedala Maja Škrubej Novak, ki program vodi.

Starši otrok opažajo napredek že prve tedne po vključitvi v program, v naslednjih mesecih pa bo še večji, je prepričana. Pri delu uporabljajo strukturirani pristop, kar se kaže pri ureditvi prostora, delu po urniku, otrokom dejavnosti vizualno predstavijo – kar vse otroku zagotavlja predvidljivost in mu omogoča učenje. Učijo jih razumevanja govora, zahtev, navodil, skupinskega dela… Nekateri otroci z avtizmom ne govorijo, te skušajo naučiti neverbalne komunikacije s pomočjo sličic.

“Ti otroci so bili prej vključeni v razvojne oddelke vrtcev, a z njimi vzgojiteljice niso posebej delale, ker so rekle, da se ne da,” je povedala Škrubej-Novakova.

Vir: dnevnik.si

Obiščite spletni forum Otroci s posebnimi potrebami in povprašajte za nasvet na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,430
29.07.2021. ob 13:47
284,538
02.08.2021. ob 22:16
110,202
02.08.2021. ob 18:34
Preberi več

New Report

Close