Spletno oko in spletni medijski portali podpisali Kodeks za regulacijo sovražnega govora

Uredništvo, 15. december 2010.

V zadnjem letu je Spletno oko prejelo večje število prijav ugotovljenega sovražnega govora, na katerega so prijavitelji naleteli na slovenskih novičarskih spletnih portalih. Na tej…

V zadnjem letu je Spletno oko prejelo večje število prijav ugotovljenega sovražnega govora, na katerega so prijavitelji naleteli na slovenskih novičarskih spletnih portalih. Na tej osnovi je nastalo sodelovanje med Spletnim očesom in portali, katerega namen je postaviti enotne smernice regulacije sovražnega govora na vseh portalih, ki so pristopili k podpisu Kodeksa. Pri tem Vasja Vehovar dodaja, da se Kodeks loteva le tistih oblik spornega govora, ki predstavljajo kršitev 297. člen KZ-1,  za ostale oblike, ki jih kazensko ni mogoče preganjati vendar so še vedno družbeno nesprejemljive, pa bo Spletno oko iskalo rešitve v drugih mehanizmih civilne družbe. Prav tako se lahko spletni portali po lastni presoji odločijo za regulacijo tudi žaljivega, vulgarnega ali drugače neprimernega govora.

»Problematika sovražnega govora na spletnih portalih narašča. Spletno oko vedno pogosteje dobiva prijave spornih komentarjev, ki jih ljudje oddajajo pod spletnimi novicami.  S podpisom kodeksa s spletnimi portali začenjamo sodelovanje na področju omejevanja sovražnega govora na spletu. Prvi cilj je zmanjšati obseg tistega izražanja, ki je že zrel za kazenski pregon«, je o namenu sodelovanja med Spletnim očesom in portali povedal  dr. Vasja Vehovar, vodja Centra za varnejši internet Slovenija.

Kodeks predvideva obvezno registracijo in moderiranje komentarjev, ki se pojavljajo pod novicami, poleg tega predlaga sodelovanje predstavnikov podpisnikov kodeksa v delovni skupini ter poenotenje obrazca za oddajo komentarjev. Novost za večino spletnih portalov predstavlja predvsem poenotenje obrazca, ki predvideva namestitev opozorila o kaznivosti razširjanja sovražnega govora in gumb za prijavo sovražnega govora, ki bo omogočal prijavo sovražnega govora tako na Spletno oko kakor tudi administratorjem portala. Komentarji, ki jih bodo prijavitelji preko gumba posredovali portalu in Spletnemu očesu bodo, v kolikor bodo ocenjeni kot domnevno nezakoniti, s portala odstranjeni v najkrajšem možnem času, poleg tega pa bodo prijave komentarjev s strani Spletnega očesa posredovane v nadaljnjo obravnavo Policiji. Za vzpostavitev registracije in moderiranja komentarjev ter za poenotenje obrazca za oddajo komentarjev imajo podpisniki kodeksa  časa osem mesecev.

»Slovenska policija v svojih naporih po pravočasnem prepoznavanju in učinkovitem omejevanju novih pojavnih oblik sovražnega govora, tudi zaradi odličnega sodelovanja s Spletnim očesom ne ostaja sama, kar je največkrat praksa v svetu. Policija je nedvomno eden od ključnih in enakovrednih partnerjev pri obravnavi sovražnega govora, glede na občutljivost področja, ki ga zaznamuje uravnoteženost med svobodo govora in družbeno še sprejemljivih ravnanj, pa mora njeno ukrepanje ostati ena od zadnjih možnosti. Sovražni govor v Sloveniji ni prisoten v obsegu, kot je to praksa v nekaterih drugih državah, čeprav je treba izpostaviti vprašanje, ali ga je in v kolikšni meri sploh moč tolerirati. Še posebej če se zavedamo, da sovražni govor lahko pomeni osnovo za pojav nekaterih drugih oblik nasilja in družbeno nesprejemljivih ravnanj, ki so uperjena zoper posameznika oz. posamezne skupine«, je o problematiki in naravi obravnavanja sovražnega govora povedal Albert Černigoj, vodja oddelka za terorizem in ekstremno nasilje na Generalni policijski upravi Ljubljana.

Vasja Vehovar je dodala, da je podpis Kodeksa z večjimi medijskimi spletnimi portali zgolj začetek. Želja Spletnega očesa je namreč omogočiti vsem spletnim portalom, blogom in forumom, ki se srečujejo s problematiko sovražnega govora, da vzpostavijo sodelovanje s Spletnim očesom in tako prispevajo k zmanjšanju sovražnega govora na spletu. »Zato vabimo vse, ki bi se nam želeli pridružiti, da  nas kontaktirajo«, je še povedal dr. Vehovar.

Prijavna točka za prijavo nezakonitih vsebin Spletno oko   in večji slovenski spletni portali MMC, delo.si, dnevnik.si, vecer.com, siol.net in zurnal24.si  so 14.12.2010 na Fakulteti za družbene vede podpisali Kodeks za regulacijo sovražnega govora. S podpisom so obeležili začetek sodelovanja na področju zmanjševanja sovražnega govora na spletnih portalih, namen prijavne točke Spletno oko pa je iti še dlje in k sodelovanju povabiti tudi ostale spletne portale, bloge in forume, ki se srečujejo s problematiko sovražnega govora.

Vir: Spletno oko

Vabljeni k oddaji komentarja na forum Starševski čvek na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,395
13.06.2021. ob 13:25
284,278
15.06.2021. ob 19:35
110,156
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več