Visok krvni tlak ima več kot pol odraslih

Uredništvo, 09. december 2010.

Z znižanjem visokega krvnega tlaka zmanjšamo tveganje možganske kapi, srčnega infarkta, odpovedi ledvic in drugih zapletov Arterijska hipertenzija (visok krvni tlak) je pogosta bolezen. V…

Z znižanjem visokega krvnega tlaka zmanjšamo tveganje možganske kapi, srčnega infarkta, odpovedi ledvic in drugih zapletov

Arterijska hipertenzija (visok krvni tlak) je pogosta bolezen. V nedavni epidemiološki raziskavi so ugotovili, da jo ima približno 60 odstotkov odraslih.

Danes vemo, da je visok krvni tlak škodljiv in da ga je treba znižati. Je eden najpomembnejših dejavnikov tveganja srčno-žilne, možgansko-žilne in ledvične zbolevnosti. Z uspešnim nadzorom (zdravljenjem) hipertenzije se smrtnost zaradi teh bolezni bistveno zmanjša.

Kakšen je primeren krvni tlak

Gre za zvezno odvisnost med višino krvnega tlaka in srčno-žilnimi, možgansko-žilnimi ter ledvičnimi boleznimi. Z višanjem krvnega tlaka nad 110/70 mmHg se povečujeta zbolevnost in umrljivost. Na osnovi raziskav je določena arbitrarna meja med normalnim in visokim krvnim tlakom, ki je 140/90 mmHg. Nad to mejo je tveganje nedvomno večje. Vse, kar je enako temu ali več, je visok krvni tlak, ki zahteva ukrepanje. Ta meja velja za vsa starostna obdobja, tudi za tiste, ki so stari 80 ali več let.

Cilj zdravljenja je z nadzorom krvnega tlaka zmanjšati tveganje možganske kapi, srčnega infarkta, odpovedi ledvic itd. Cilj, ki ga želimo doseči, je normalen krvni tlak. Pri nekaterih bolnikih, ki imajo morda pridružene bolezni, pa moramo doseči še nižji krvni tlak. O tem, kakšen tlak je primeren zanje, bo presodil zdravnik. Pomembno je ugotoviti, kakšno je celotno tveganje in verjetnost, da bo posameznik s hipertenzijo v naslednjih desetih letih doživel možgansko kap, srčni infarkt ali kateri drugi zaplet. Zato je nujno poleg hipertenzije ugotoviti tudi morebitne druge dejavnike tveganja in jih odpraviti. Med njimi so najpomembnejši debelost, kajenje, telesna neaktivnost, povišane maščobe (holesterol) v krvi, sladkorna bolezen itd.

Vir: dnevnik.si

Obiščite spletni forum Visok krvni tlak (hipertenzija) in izvedeli boste več na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,423
07.07.2021. ob 00:49
284,502
29.07.2021. ob 05:10
110,197
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close