Praznična dilema: Jesti dobro ali zdravo?

Uredništvo, 08. december 2010.

Za predjed malce sira in pršuta, čemur sledijo ruska ali francoska solata, juhica, pečenka in obvezni pire krompir, pri katerem nismo varčevali z maslom in…

Za predjed malce sira in pršuta, čemur sledijo ruska ali francoska solata, juhica, pečenka in obvezni pire krompir, pri katerem nismo varčevali z maslom in smetano. Na koncu pride še potica ali kaka pregrešna tortica z jajci, maslom, orehi in drugimi sestavinami, ki dokazujejo, da gospodinja “obvlada obrt”.
Ali vam je takšen jedilnik znan? Našteto je bolj ali manj standarden repertoar prazničnega prehranjevanja v večini slovenskih družin.

Prehuda preizkušnja?

Vse, kar smo se naučili o zdravi prehrani, v obdobju praznikov običajno pozabimo. Četudi smo odločeni, da bomo prizanesli želodcu in ga ne bomo obremenjevali z vsemi dobrotami, ki se ponujajo na proslavah v podjetjih in na mizah prijateljev, je december za marsikoga prehuda preizkušnja. Odločitev nemalokrat ni lahka. Odločiti se moramo namreč, ali bomo prizadeli svoje zdravje ali gostitelja, ki zavračanje hrane enači z zavračanjem njegove pozornosti in celo ljubezni. In pogosto se lažje odrečemo zdravju, kot da bi tvegali zamero.

Tudi v vlogi gostitelja nadaljujemo z enakim scenarijem. Menimo, da gosti od nas pričakujejo standardno ponudbo, in si rečemo, “bomo že preživeli”, saj bomo po novem letu začeli z dieto.

Prvo pravilo

Ne stori drugemu, kar ne želiš da bi on storil tebi. Če ste gostitelj, poskrbite, da bodo ob vašem jedilniku “preživeli” tudi ljudje s posebnimi prehranskimi zahtevami. Ne rečem, da mora biti vse, kar je na mizi, po meri diabetikom, veganom in drugim skupinam. Pomembno je le, da omogočite izbiro.

Vir: Viva.si

Kulinarični nasveti za zdrave in okusne jedi preberite na Prehrani >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
28.07.2021. ob 02:57
284,495
12.07.2021. ob 21:25
110,196
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close