Marušič kljub nasprotovanju v lokalnih okoljih za racionalizacijo mreže porodnišnic

Uredništvo, 02. december 2010.

Ljubljana – Slovenija si ob devetih odstotkih bruto domačega proizvoda, namenjenega zdravstvu, v prihodnjih letih ne more privoščiti sedanje organizacije porodnišnic, je na današnji novinarski…

Ljubljana – Slovenija si ob devetih odstotkih bruto domačega proizvoda, namenjenega zdravstvu, v prihodnjih letih ne more privoščiti sedanje organizacije porodnišnic, je na današnji novinarski konferenci dejal minister za zdravje Dorjan Marušič. Predlogu združevanja manjših porodniških oddelkov z večjimi pa nasprotujejo v lokalnih okoljih.

Marušič meni, da bi se z boljšo organizacijo mreže porodnišnic izboljšala tudi dostopnost, kakovost in varnost obravnave pacientk in otrok. Kako se bo glede reorganizacije odločila stroka, Marušič ne želi napovedovati. V kolikor bo strokovno mnenje, da je aktualna mreža porodnišnic taka, kot jo v Sloveniji potrebujemo v naslednjih 10 letih, pa bo po Marušičevih besedah potrebno zagotoviti sredstva za delovanje mreže.

Marušič sicer meni, da sedanja organizacija porodnišnic ne bo zdržala do leta 2020. “Lahko počakamo, da nas prisili Evropa ali pa gremo v postopno reorganizacijo, vendar pa ta postopek ne more biti preko noči,” je še dodal Marušič.

Poslanec SDS Branko Grims je v poslanskem vprašanju Marušiču danes sicer zapisal, da so na Gorenjskem zgroženi nad dejstvom, da se je s strani vlade oz. ministrstva za zdravje pojavila ideja o ukinitvi porodnišnice v Kranju. Porodnišnica v Kranju se je pod novim vodstvom v zadnjih letih namreč razvila v odlično medicinsko institucijo, namera vlade o njeni ukinitvi pa je škandalozna, navaja Grims.

Vir: dnevnik.si

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,425
29.07.2021. ob 13:47
284,503
29.07.2021. ob 17:20
110,198
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close