Vseslovenska akcija ozaveščanja o skrbi za zdravje prostate

Uredništvo, 30. november 2010.

Za izboljšanje kakovosti življenja moških vas je po Sloveniji opozarjala petmetrska prostata Na fotografiji: fascinanten in poučen model prostate V Ljubljani vas je pred tednom…

Za izboljšanje kakovosti življenja moških vas je po Sloveniji opozarjala petmetrska prostata


Na fotografiji: fascinanten in poučen model prostate

V Ljubljani vas je pred tednom dni začela ozaveščati ogromna prostata, ki je pretekli konec tedna obiskala tudi Mariborčane. Akcijo s petmetrskim modelom prostate, ki bo do maja 2011 obiskal vsa večja slovenska mesta, je pripravilo Združenje urologov Slovenije (ZUS), njen namen pa je povečati stopnjo ozaveščenosti o zdravju in boleznih prostate. Po podatkih ZUS-a je pri nas stopnja ozaveščenosti o skrbi za zdravje prostate nizka, stopnja obolevanja pa relativno visoka. ZUS opozarja predvsem na pomembnost preventive, zato na pregled pri urologu poziva moške vseh starosti.

Težave s prostato so še vedno nekaj, o čemer se moški težje ali neradi pogovarjajo. Zdi se, da to ostaja neke vrste tabu. Dejstvo je, da se po petdesetem letu pri več kot polovici moških pojavijo težave s povečano prostato in po nekaterih ocenah le 20 % moških, ki ima težave, o njih tudi spregovori. Približno polovica teh se kasneje tudi zdravi. Zdravstveno stanje prostate v mlajših letih ima namreč določen vpliv na razvoj bolezni prostate v starejših letih, kot sta benigna hiperplazija prostate in rak prostate, ki sta v Sloveniji v porastu. Ker je pri nas stopnja ozaveščenosti o skrbi za zdravje prostate nizka, stopnja obolevanja pa relativno visoka, je zelo pomembno, da o tej temi javno govorimo in tako moške nagovarjamo in osveščamo o prostati in težavah, povezanih z njo. Simptomi, ki spremljajo te težave (pogosto mokrenje, težavno mokrenje, počasno in nepopolno praznjenje mehurja, slab in prekinjen curek urina, težave s potenco, pogosta vnetja sečil) namreč zahtevajo pregled pri osebnem zdravniku ali urologu v celotnem življenjskem obdobju zrelega moškega. Kot poudarja prof. dr. Andrej Kmetec, spec. urolog: »Zmotno je mišljenje, da prostata povzroča težave predvsem v starejšem obdobju moškega, saj se težave lahko pojavijo že v zgodnjih letih in spremljajo moškega celo življenje. Lahko celo rečemo, da ima zdravstveno stanje prostate v mlajših letih določen vpliv na razvoj prostate v starejših letih.«

Bolezni prostate

Prostata je sekundarna moška spolna žleza, ki se nahaja na izhodu sečnega mehurja med danko in sramno kostjo. Obdaja začetni del sečnice, v katero izloča do 30 % svojih izločkov v semensko tekočino, v kateri so sestavine, pomembne za ohranjanje vitalnosti in gibljivosti semenčic.

Prostata dozori in doseže svojo funkcionalno zrelost in velikost v puberteti. Svoje delovanje ohrani večji del življenja moškega, vendar pa glavno funkcijo opravi do 40. leta, ko začne postopoma usihati njeno delovanje kot sekundarni spolni organ. Takrat, ali celo že nekaj let prej, se lahko pojavijo prve težave zaradi bolezni prostate, zato je zmotno mišljenje, da povzroča prostata težave predvsem v starejšem obdobju moškega. V mlajših letih se pojavljata predvsem dve težavi, in sicer vnetje prostate ali prostatitis in zožanje ali skleroza vratu izhoda mehurja, imenovana tudi Marionova bolezen. Po 50. letu sta pogostejši bolezni benigna hiperplazija prostate in rak prostate. Več kot 25 % moških nad to starostjo ima klinične težave, zaradi katerih bodo potrebovali zdravljenje.

Ob rojstvu tehta prostata le nekaj gramov, v puberteti pa zraste do svoje normalne velikosti in tehta okoli 20 g. Prostata pa se povečuje tudi s staranjem moškega, njeno povečevanje pa imenujemo benigna hiperpanzija prostate. To je najpogostejša bolezen po 50. letu starosti in po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ima to bolezen okoli 30 milijonov moških po vsej Evropi. To je počasna, vendar kronično napredujoča bolezen in najpogostejši vzrok za neprijetne simptome spodnjih sečil, s katerimi se kakovost bolnikovega življenja zelo poslabša. Pri tej bolezni pride do razraščanja žleznega tkiva v notranjem delu žleze, ki ovira pretok seča iz mehurja. Pojavijo se značilni znaki, kot je nepopolno praznjenje mehurja in tanek ter obotavljiv začetek uriniranja. Ugotovili so, da že pri polovici moških po 60. letu lahko v žlezi s histološkim pregledom dokažemo znake benignega razraščanja žleznega tkiva, vendar se le pri polovici moških razvijejo klinični znaki bolezni. Ocenjujemo, da pri 50-letnem moškem obstaja le 25% verjetnost, da bo v naslednjih letih potreboval zdravljenje z zdravili ali kirurški poseg. Kirurški poseg je potreben pri nerednem ali prepoznem zdravljenju, ko se razvije okužba v zastalem seču in se v mehurju naredijo kamni. Sicer so pri pravočasnem in rednem zdravljenju zelo učinkovita že zdravila, ki zmanjšajo velikost žleze vsaj za 25 %, izboljšajo težave pri uriniranju in zmanjšajo možnost zapletov, kot sta nenadna zapora seča ali kirurški zaplet, pa tudi sprostijo aktivnost gladkih mišic, s čimer se sprosti praznjenje mehurja.

Rak prostate je druga najpogostejša bolezen moških po 50. letu, ki vsako leto prizadene skoraj 900 moških v Sloveniji in katere pojavnost se letno povečuje. Več kot 70 % raka, ki je v zgodnjem stadiju, sicer odkrijejo, vendar pa se tudi starostna doba, ko se bolezen pojavlja, vse bolj niža. Zato moškim priporočamo redne preglede po 50. letu, tistim, ki so družinsko obremenjeni zaradi bolezni prostate, pa že po 40. letu. Rak prostate ne povzroča posebnih težav pri uriniranju, razen če ni pridružena še benigna hipertrofija, zato je treba bolnike aktivno iskati z določanjem vrednosti PSA v krvi in rednimi pregledi. Zdravljenje je odvisno od stopnje bolezni, v začetnem stadiju, ko je bolezen omejena na samo žlezo, pa je najpogostejši način kirurška odstranitev prostate v celoti s semenskimi mešički. Pri napredovali bolezni pridejo v poštev predvsem hormonska zdravila, ki zavirajo delovanje moškega spolnega hormona testosterona v prostati. Z zdravili lahko več let uspešno preprečujemo širjenje bolezni, ne moremo pa je pozdraviti.

Pravočasni pregledi pomenijo pravočasen začetek odpravljanja težav

Težave z zdravjem prostate se povečujejo s starostjo, vendar pa leta še vedno ne izključujejo možnosti pojava težav. Zdravniki svetujejo obisk ambulante takoj, ko posameznik zazna težave z uriniranjem. Predčasno odkrivanje bolezni prostate je namreč izredno pomembno. Zgodnje odkrivanje in ukrepanje je tisto, kar danes lahko moškim bistveno izboljša kakovost življenja, kasneje pa celo prepreči napredovanje bolezni. Le resni in pravočasni pregledi pri zdravniku lahko izključijo bolezen ali jo odkrijejo v fazi, ko je še ozdravljiva.

Obisk zdravnika je tudi brez pojava težav priporočljiv pri 50. letu starosti. Pri odkrivanju bolezenskega stanja si lahko pomagate tudi sami z diagnostičnim vprašalnikom, t. i.  Mednarodnim vprašalnikom o simptomih prostate IPSS (International Prostate Symptom Score). Vprašalnik je priporočena preiskava pri obravnavi bolnika s težavami zaradi povečane prostate, s pomočjo katere se zdravnik odloči, kdaj in kako bo začel zdravljenje. Vprašalnik zajema osem vprašanj, bolnika pa glede na stanje razporedi v enega izmed razredov tveganja obolenj prostate. Vprašalnik dobite pri zdravniku urologu, na voljo pa je bil tudi ob ogledu modela prostate.

Obiščite spletni forum Urologija in izvedeli boste več na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,395
13.06.2021. ob 13:25
284,278
16.06.2021. ob 12:05
110,156
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več