Z informacijami proti nasilju nad ženskami!

Uredništvo, 25. november 2010.

Sedaj je tudi uradno: nacionalna raziskava o nasilju v zasebni sferi je pokazala, da je vsaka druga ženska v Sloveniji od dopolnjenega 15. leta starosti…

Sedaj je tudi uradno: nacionalna raziskava o nasilju v zasebni sferi je pokazala, da je vsaka druga ženska v Sloveniji od dopolnjenega 15. leta starosti doživela eno od oblik nasilja.

Vsaka četrta ženska je doživela fizično nasilje, v zadnjih dvanajstih mesecih je polovica vseh anketirank doživela psihično nasilje. Statistično pomembnih razlik med posameznimi regijami po Sloveniji ni.

Nasilje nad ženskami torej ni neka posebnost v nekem posebnem kraju ali vasi, ampak je enakomerno porazdeljeno po lokalnih skupnostih po Sloveniji. To pa ne velja za različne oblike pomoči ženskam, ki doživljajo nasilje: za svetovalnice, skupine za samopomoč, druge oblike psihosocialne pomoči, zagovorništvo, pravno pomoč. Žrtve nasilja nimajo enakega dostopa do raznolikih oblik pomoči po celotni Sloveniji. Takšna pomoč je zagotovljena v tisti peščici lokalnih skupnosti, ki so si priznale, da obstaja problem nasilja nad ženskami, se zavedajo svoje odgovornosti za njegovo reševanje in pomoč žrtvam. In v tisti peščici lokalnih skupnosti, ki so ustvarile pogoje za razvoj neodvisnih nevladnih organizacij in njihovih programov pomoči.

Naj svetovni dan boja proti nasilju nad ženskami postane tudi lokalni!

Organizacije Zveze za nenasilje smo letos svoje aktivnosti usmerile na lokalno raven, na Primorsko, ki je ena od regij, kjer ženske z izkušnjo nasilja nimajo dovolj izbire pomoči. Avtobus s 45 aktivistkami in aktivisti Zveze za nenasilje bo 25.11.2010 pripeljal v štiri mesta na Primorskem. Župane primorskih občin bomo pozvale k ustvarjanju pogojev za razvoj nevladnih organizacij z raznolikimi oblikami pomoči ženskam, ki doživljajo nasilje. Srečale se bomo s predstavnicami in predstavniki lokalnih organizacij (centrov za socialno delo, policije, zapora, tožilstev, sodišč, šol, zdravstvenih domov, nevladnih organizacij), lokalnih medijev in o nasilju nad ženskami govorile z mimoidočimi.

Lokalne skupnosti morajo tudi na področju preprečevanja in obravnave nasilja nad ženskami prevzeti svoj del odgovornosti za varnost svojih prebivalk, njihovo telesno in psihosocialno zdravje ter reševanje kompleksne situacije, v kateri so se znašle zaradi doživljanja nasilja.

Ženske v Sloveniji, ki doživljajo nasilje, morajo imeti enak dostop do raznolikih oblik pomoči, prilagojenih njihovim individualnim potrebam, obenem pa je pomembno, da te oblike pomoči spremlja kakovostno delovanje državnih represivnih, pravosodnih in socialnovarstvenih organov na vsaki posamezni lokalni ravni.

O nasilju nad ženskami bomo 26.11.2010 spregovorili tudi v Državnem zboru, kjer bo od 22.11. do 26.11. pripravljena razstava plakatov proti nasilju nad ženskami.

Aktivnosti organizacij Zveze za nenasilje v času mednarodnih dni akcij proti nasilju nad ženskami od 25. novembra do 10. decembra 2010

25. novembra 2010 – začetek mednarodnih dni aktivizma proti nasilju nad ženskami »Z informacijami proti nasilju«

  • 7.00: avtobus s 45 aktivistkami in aktivisti Zveze za nenasilje, polepljen z napisi »Slišite? Akcije proti nasilju nad ženskami!« in »Prijavite nasilje nad ženskami 113« odpelje iz Ljubljane.
  • 8.30: avtobus prispe na avtobusno postajo v Piranu, od koder odidemo do stojnice na  Tartinijevem trgu, kjer se nam pridružijo župan Občine Piran Peter Bossman, predstavnice in predstavniki vabljenih institucij (povabljeni so center za socialno delo, policija, šola, zdravstveni dom, nevladne organizacije) in lokalni mediji. Aktivnosti pripravljamo v sodelovanju z Varno hišo – kriznim centrom za žrtve nasilja Piran
  • 9.30: avtobus prispe v Izolo, v park Pietro Coppo, kjer se nam pridruži župan Občine Izola gospod Igor Kolenc, predstavnice in predstavniki vabljenih institucij (povabljeni so center za socialno delo, policija, šola, zdravstveni dom, nevladne organizacije) in lokalni mediji.
  • 11.00: avtobus prispe v Koper, k Taverni, kjer se nam pridruži župan Mestne občine Koper Boris Popovič, predstavnice in predstavniki vabljenih institucij (povabljeni so center za socialno delo, policija, šola, zdravstveni dom, nevladne organizacije, zapori, tožilstvo, sodišče) in lokalni mediji. Aktivnosti pripravljamo v sodelovanju s Kriznim centrom za mlade Koper ter Centrom za socialno delo Koper.
  • 13.45: avtobus prispe v Novo Gorico.
  • 14.00: župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon pozdravi ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal in priznanega športnika  Luko Špika. Skupaj nato delimo informativni material naključnim mimoidočim.
  • 15.00 – 16.30: posvet v sejni sobi Mestne občine Nova Gorica na Trgu Edvarda Kardelja 1. Sodelovali bodo ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon, namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar, predstavnik Policijske uprave Nova Gorica Janko Mencinger, direktorica Zavoda Karitas Samarijan Milena Brumat, predsednica Društva SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja Maja Plaz in regijska koordinatorka za obravnavo nasilja v družini s Centra za socialno delo Nova Gorica Majda Pušnar. Dogodek bo povezovala predsednica Društva za nenasilno komunikacijo Katja Zabukovec Kerin.
  • 19.00: predstavitev poteka akcij na prireditvi Ne-odvisen.si.

22 – 26. novembra 2010 – razstava plakatov in drugih materialov nevladnih organizacij proti nasilju nad ženskami v Državnem zboru Republike Slovenije.

26. novembra 2010 – ob 12.00 uri – obeležitev akcij v Državnem zboru. Govornice in govorniki: predsednik Državnega zbora dr. Pavel Gantar, predsednica komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti Eva Irgl in predstavnica Zveze za nenasilje Katja Zabukovec Kerin.

10. decembra 2010 – Informativnemu biltenu Utrip, Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica – Zveza) bodo priložene informativne nalepke Društva SOS telefon, namenjene medicinskim sestram s povabilom, da jih nalepijo na ženska stranišča po zdravstvenih ustanovah.

Na Srednji zdravstveni šoli Celje bodo sodelavke Društva SOS telefon v sodelovanju z Zbornico – Zvezo za dijakinje in dijake ter profesorice in profesorje strokovno teoretičnih predmetov izvajale predavanja na temo nasilje v družini in nasilje na delovnih mestih medicinskih sester. Dijakinjam in dijakom bodo razdeljevale informativna gradiva, preko šolskega radia bodo predstavile letošnje akcije. Vse do konca akcij pa bodo na šoli postavljene tudi črke NENASILJE, ki izobražujejo o človekovih pravicah žensk, kršenih z nasiljem nad ženskami.

Vir: Društvo za nenasilno komunikacijo

Potrebujete nasvet, mnenje ali zgolj prostor za delitev svoje izkušnje? Obiščite forum Za ženske v stiski na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
07.07.2021. ob 00:49
284,495
12.07.2021. ob 21:25
110,196
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close