Vanja Dujc je svetovni oljkarski prvak

Uredništvo, 22. november 2010.

Prvo svetovno prvenstvo je dokazalo, da si prestižne lovorike priborijo tudi drugi, ne samo italijanski proizvajalci. Dogodek pa je vzbudil precejšnje zanimanje med Kitajci. "V…

Prvo svetovno prvenstvo je dokazalo, da si prestižne lovorike priborijo tudi drugi, ne samo italijanski proizvajalci. Dogodek pa je vzbudil precejšnje zanimanje med Kitajci. “V to oljčno zvrst sem pomešal manj oljk belice in več ličina ter maurina in frantoja, torej temnejših sort. Slovenski uspeh je presenetil samo nepoznavalce. Kdor pa nas pozna, ve, da lahko slovenski pridelovalci olja dregnemo v sam svetovni vrh s kakovostjo,” je pojasnil Vanja Dujc, ki se je znašel tudi v letošnjem svetovnem katalogu oljčnega olja Flos Olei (avtorja Marca Oreggia) z vsega sveta.

“Letošnji rezultat je plod lanske letine. Ne vem, če bo tako tudi prihodnje leto, saj utegnemo imeti oljkarji probleme z ohranjanjem kakovosti pri letošnjem olju. Preobilno deževje je iz oljk izpralo polifenole, zaradi česar olja ne bodo tako obstojna in bodo v drugi polovici leta šibkejša. Tudi izplen je letos bistveno nižji in znaša v povprečju med 12 in 13 odstotki teže oljk v mlinu,” je povedal eden najuspešnejših slovenskih oljkarjev.

Vir: delo.si

Vas zanima, kako pripraviti, obdelati in shranjevati živila. Več na forumu Prehrana in varnost živil na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,429
01.08.2021. ob 10:11
284,523
31.07.2021. ob 17:39
110,201
01.08.2021. ob 00:11
Preberi več

New Report

Close