Bolečina, smrt, izguba

Uredništvo, 19. november 2010.

Ni ga med nami, ki se kdaj vsaj za trenutek ne bi soočil z izkušnjo žalosti ali žalovanjem. Še posebej v tem jesenskem in zimskem…

Ni ga med nami, ki se kdaj vsaj za trenutek ne bi soočil z izkušnjo žalosti ali žalovanjem. Še posebej v tem jesenskem in zimskem času se velikokrat prikrade v misli. Žalost je močno čustvo, ki se nas dotakne ob kakršnikoli izgubi. Od najmanjših predmetov, ki so nam pri srcu, do izgube najdražjih oseb. Žalost nas prevzame tudi takrat, kadar se zgodi kaj hudega ljudem, ki so nam blizu ali za nas pomembni, od razveze, neuspeha, izgube delovnega mesta, zdravja, izgube hišnega ljubljenčka, premoženja, izgube doma in veliko podobnih situacij, kadar nečesa nimamo več.

Vsaka izguba, še posebej odhod bližnje osebe, boli zato, ker smo bili z njo povezani na kakršenkoli način. Prav vsaka izguba prikliče spomine in občutja. Bolečina in žalost sta odziv na izgubo. Nastaneta, ker se ta povezanost prekine in izgine. Nastaneta, ker se je zgodilo nekaj, kar je močneje od nas samih, nekaj, česar ne obvladujemo in ne razumemo. Pojavi se občutek negotovosti in strahu, postanemo ranljivi. Čustva so duševni proces, s katerimi izražamo odnos do vsega okoli nas. Tudi slovar slovenskega knjiženega jezika opisuje žalost kot čustvo, ki ga povzroča doživljanje česa duševno zelo bolečega, smrt, izgubo koga. Žalovanje kot duševno stanje je posledica tega čustva.

Vir: tednik 7 dni

Forum Bolečina ob izgubi bližnje osebe je virtualni prostor, kjer lahko vsak nudi tolažbo in oporo drugim.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,426
29.07.2021. ob 13:47
284,507
12.07.2021. ob 21:25
110,199
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close