Med – številka ena za zdravljenje ran

Uredništvo, 16. november 2010.

Obloge iz medu uničijo vse bakterije na ranah v le nekaj dneh, zmanjšajo bolečine in hitro delujejo Da ima med zdravilne sposobnosti pri zdravljenju ran,…

Obloge iz medu uničijo vse bakterije na ranah v le nekaj dneh, zmanjšajo bolečine in hitro delujejo

Da ima med zdravilne sposobnosti pri zdravljenju ran, so vedeli že stari Egipčani, ki so ga s pridom uporabljali. Nekatere predvsem lokalne kulture še danes uporabljajo med, ko zdravijo rane vseh vrst, veliko družb pa je med nehalo uporabljati z razvojem medicine in novih farmacevtskih izdelkov za oskrbovanje ran, pravi dr. Rose Cooper z Inštituta Cardiff na Univerzi v Walesu.

Bila je ena od predavateljev, ki so v okviru kongresa o apiterapiji in kakovosti čebeljih pridelkov, ki je nedavno potekal v Ljubljani, predavali o privlačni temi – zdravljenju ran z medom. Dodaja, da so k temu pripomogli tudi zdravniki sami, ki neradi predpisujejo nelicenciranih zdravil in pripomočkov. Zato je po mnenju Cooperjeve treba farmacevtsko stroko spodbujati, da licencira več izdelkov iz naravnih sestavin, med drugim tudi iz medu. Dr. med. Ciril Triller iz Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani se strinja, da postajajo zdravila iz naravnih substanc vedno bolj dragocena pri zdravljenju ran, saj ima med tudi dobre antiseptične sposobnosti.

Raziskave kažejo, da v nasprotju z antibiotiki bakterije tudi po daljšem času zdravljenja ne postanejo odporne proti medu, pojasnjuje Cooperjeva. Dodatna pozitivna lastnost medu je tudi to, da raziskave za zdaj niso pokazale kakšnih negativnih stranskih učinkov.

Naraven, poceni, hiter in učinkovit

“Med je številka ena na svetu pri zdravljenju ran. Je naraven, poceni in rane se z medom celijo hitreje,” dobre plati medu našteva dr. Yusoff Kamaruddin z Univerze v Maleziji, kjer so več let delali raziskavo o zdravilnih učinkih oblog za rane iz medu. Pri raziskavi je sodelovalo 44 bolnikov z različnimi kroničnimi ranami, ki se niso zacelile že vsaj tri mesece.

Vir: dnevnik.si

Apiterapija je veda o uporabi čebeljih produktov. Posvetujte se na forumu Zdravje iz čebeljega panja na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,420
24.07.2021. ob 23:02
284,474
12.07.2021. ob 21:25
110,190
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close