Motnja erekcije je lahko tudi duševno pogojena

Uredništvo, 06. december 2010.

Motnja erekcije je vsekakor pogostejša pri starejših moških, a to ne pomeni, da se ne pojavlja tudi pri mlajših. Za starejše moške je bolj značilna…

Motnja erekcije je vsekakor pogostejša pri starejših moških, a to ne pomeni, da se ne pojavlja tudi pri mlajših. Za starejše moške je bolj značilna motnja erekcije, ki je posledica fizičnih dejavnikov, za mlajše pa zlasti motnja erekcije, ki je posledica psihičnih težav. Raziskave kažejo, da je motnja erekcije posledica fizičnih težav v kar 80 odstotkih primerov, psihično pogojena pa le v 20 odstotkih primerov.

Včasih je lahko motnja erekcije tudi posledica sočasnega delovanja obeh vrst dejavnikov, tako fizičnih kot psihičnih. V tem primeru gre za psihični odziv na organsko pogojene težave. Sicer se psihično pogojena motnja erekcije pri starejših moških večinoma pojavi zaradi stresa in težav v partnerskem odnosu, lahko pa tudi zaradi duševnih motenj, na primer depresije ali tesnobe.

Pomembno vlogo ima še osebnost moškega. Moški, ki imajo visoke ambicije in so zato zelo zahtevni do sebe, velik pomen pripisujejo tudi uspešnosti na spolnem področju. V tem primeru motnjo erekcije povzroči strah moškega, da ne bi uspel zadovoljiti partnerke.

Strah in nesproščenost, ki sta posledica neizkušenosti, sta tudi najpogostejša vzroka za pojav motnje erekcije pri mlajših moških. Težave pri mlajših so zato običajno prehodne narave. Kljub temu jih težave z erekcijo zelo vznemirijo. Zaskrbljeni in tesnobni so že, če imajo težave z erekcijo enkrat samkrat. Pri naslednjih poskusih zato neuspeh pričakujejo že vnaprej in težava se seveda ponovi.

Psihično pogojeno motnjo erekcije je mogoče odpraviti s pomočjo psihoterapije. Učinkovitost terapije je odvisna od več dejavnikov. Če motnjo erekcije povzročijo situacijski dejavniki, jo je mogoče ob sodelovanju obeh partnerjev hitro rešiti. V primeru, ko so težave prisotne že dalj časa, včasih celo več let, pa je zdravljenje seveda dolgotrajnejše. Ker je uspešnost terapije v marsičem odvisna tudi od sodelovanja partnerke, pa je v obeh primerih ključni pogoj za uspešno terapijo dober partnerski odnos.

Obiščite spletni forum ED – želiva si spolnosti ter za nasvet povprašajte specialista urologa in družinskega terapevta.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
07.07.2021. ob 00:49
284,495
12.07.2021. ob 21:25
110,196
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close