Akromegalija, redka a smrtonosna bolezen

Uredništvo, 17. avgust 2011.

Ali ste morda opazili, da vsako leto potrebujete večjo številko čevljev? So prsti na rokah postali bolj zadebeljeni in večji? Je primerjava fotografij iz mlajših…

Ali ste morda opazili, da vsako leto potrebujete večjo številko čevljev? So prsti na rokah postali bolj zadebeljeni in večji? Je primerjava fotografij iz mlajših let pokazala na danes neprimerljivo bolj izstopajoče ličnice, brado, čelo, nos, uhlje?

Bi lahko k temu dodali še neprijetno znojenje, glavobole, bolečine v sklepih, motnje vida, spremenjen glas ali motnje spanja?

Marsikaj od naštetega nikakor ni nujno povezano z boleznijo, v določenem številu pa vendarle lahko gre za – praviloma dolgo spregledano – akromegalijo … 

Že beseda je verjetno širše manj znana, kaj šele podrobnosti o sami naravi bolezni, o vzrokih zanjo, njenem odkrivanju, možnostih zdravljenja. Akromegalija se najpogosteje kaže z zunanjimi znaki, to je s povečano rastjo zunanjih telesnih aker(izrastkov) in je po tem tudi dobila ime.

9 od 10 bolnikov ne dočaka svojega 60 leta

Akromegalija je bolezen, ki nastane zaradi čezmernega izločanja rastnega hormona pri ljudeh, ki so že prenehali rasti, najpogosteje v tretjem in četrtem desetletju življenja. Značilna je rast distalnih delov kosti, hrustanca in skoraj vseh mehkih tkiv. Poleg tipičnih sprememb videza je za akromegalijo značilno povečano obolevanje za srčnožilnimi in sladkorno boleznijo ter 2 do 3 krat večja umrljivost. Ker nastajajo spremembe počasi, se postavi diagnoza v povprečju šele 10 let po pojavu prvih simptomov.

Nezdravljeni akromegaliki imajo v povprečju za 10 let krajše življenje. Polovica bolnikov z aktivno boleznijo pa umre pred 50. letom starosti, do 60. leta pa jih umre že 89 %. Glavni vzrok smrti so kardiovaskularne bolezni. Zaradi slabe napovedi bolezni je  potrebno akromegalijo čimprej  prepoznati in jo ustrezno zdraviti.Če nanjo mislimo, jo lahko prepoznamo na prvi pogled.

Podrobnejše informacije preberite v priloženi PRILOGI z naslovom AKROMEGALIJA.

Vir: akromegalija.si

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,423
07.07.2021. ob 00:49
284,502
28.07.2021. ob 20:47
110,197
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close