Strokovnjaki iz bolnišnice na Danskem so v UKCL predstavili t.i. vitki pristop

Uredništvo, 11. november 2010.

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKCL) si prizadevamo, da bi primere dobrih praks iz tujine čim prej prenesli k nam. V sodelovanju s Slovenskim združenjem…

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKCL) si prizadevamo, da bi primere dobrih praks iz tujine čim prej prenesli k nam. V sodelovanju s Slovenskim združenjem za kakovost in odličnost (SZKO)  smo k nam povabili strokovna sodelavca in svetovalca uprave danske Univerzitetne bolnišnice Odense, go. Gitte Dahl Hansen in g. Clausa Thora, ki sta nam danes predstavila uvedbo vitkega pristopa v njihovi organizaciji. »Vidkost pomeni voditeljstvo, dobre odnose, timsko delo in odlično organizacijsko kulturo,« so vodilni delavci UKCL med drugim slišali na današnjem predavanju. Ključna vsebina je bila podana skozi primer področja radiologije, kjer so v Univerzitetni bolnišnici Odense na Danskem s pomočjo t.i. vitkega pristopa pomembno skrajšali čakalne dobe.

Kot je ob tej priložnosti dejal generalni direktor UKCL, mag. Simon Vrhunec, gre za inovativno prakso; iz predstavljenega pa se lahko v UKCL  veliko naučimo.

Univerzitetna bolnišnica Odense je sicer ena izmed treh univerzitetnih bolnišnic na Danskem, po številu obravnavanih bolnikov, zaposlenih in vsebini obravnave pa je precej primerljiva z UKCL: izpolnjuje lokalne, regionalne in nacionalne funkcije, letno je pri njih hospitaliziranih 100 tisoč bolnikov, 800 tisoč pa jih obravnavajo ambulantno. V bolnišnici imajo 9.500 zaposlenih in 76 kliničnih oddelkov. V bolnišnici so uspešno uvedli filozofijo »vitkosti«, s pomočjo le-te pa jim v bolnišnici uspeva ustvarjati stabilne in primerne delovne procese, zmanjšati napake na najmanjšo možno mero in izboljševati kakovost dela v korist pacientov in zaposlenih. Na področju Kardiološke ambulante so denimo s pomočjo pristopa vitkosti skrajšali čakalno dobo iz 16 na 7 tednov ter naredili 450 pregledov več na leto, skrajšali so čas hospitalizacije idr., na področju radiologije pa so čakalne dobe za preglede z ultrazvokom zmanjšali kar za 65 odstotkov.

Vir: Univerzitetni klinični center Ljubljana

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
28.07.2021. ob 02:57
284,495
12.07.2021. ob 21:25
110,196
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close