Neandertalci in sodobni ljudje so si ob rojstvu zelo podobni

Uredništvo, 09. november 2010.

razlike se pojavijo šele z razvojem možganov London – Nova raziskava je pokazala, da so možgani novorojencev po velikosti in delovanju podobni možganom Neandertalcev, vendar…

razlike se pojavijo šele z razvojem možganov

London – Nova raziskava je pokazala, da so možgani novorojencev po velikosti in delovanju podobni možganom Neandertalcev, vendar se v prvem letu življenja spremenijo. Razlike med možgani sodobnega človeka in njegovega predhodnika se začnejo oblikovati takoj po rojstvu in v prvih dvanajstih mesecih življenja, je predstavila raziskava v glasilu Current Biology.

Ugotovitve raziskave so bile utemeljene na primerjanju „virtualnih“ odtisov razvijajočih se možganov na sosednje strukture (endokavitarne razlike) in primerjanjem lobanje modernega človeka in njegovega predhodnika – med drugim tudi novorojenega Neandertalca.

Philipp Günz z inštituta Max Planck, ki je vodil raziskavo, je dejal, da opazovane razlike med možgani pri zarodkih niso jasno osvetlile razlik v možganskih povezavah. Notranja organizacija možganov pa ima največ vpliva na kognitivne sposobnosti.

Več informacij preberite na spletni strani >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,423
07.07.2021. ob 00:49
284,502
28.07.2021. ob 20:47
110,197
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close