Zaskrbljujoči rezultati testiranja varnosti igrač

Uredništvo, 03. november 2010.

Potrošniška organizacija iz Nemčije opozarja na alarmantne rezultate testa varnosti igrač. Med 50 vzorci igrač za otroke mlajše od treh let jih je le 8…

Potrošniška organizacija iz Nemčije opozarja na alarmantne rezultate testa varnosti igrač. Med 50 vzorci igrač za otroke mlajše od treh let jih je le 8 povsem varnih, ki ne predstavljajo tveganja za zdravje in življenje otrok.

Lesene, mehke in plastične igrače ter punčke

Na testu je bilo 15 lesenih igrač, 15 mehkih igrač iz pliša, 10 punčk in 10 plastičnih igrač.  Preverjali so mehanske in fizikalne lastnosti ter gorljivost igrač in s kemičnimi analizami ugotavljali prisotnost škodljivih kemikalij, ki so lahko v plastiki, lesu, tekstilu, barvah in lakih igrač.

Pri dveh tretjinah velika do zelo velika količina nevarnih snovi

Ugotovili so, da več kot 80 % igrač vsebuje zdravju škodljive kemikalije, količina škodljivih substanc je pri dveh tretjinah vzorcev velika do zelo velika, 5 igrač pa predstavlja resno nevarnost zadušitve zaradi možnosti sprostitve malih delov, ki jih lahko otrok pogoltne. Skrb vzbujajoče je tudi dejstvo, da med nevarnimi igračami niso le tiste z nizkimi cenami, ampak tudi izdelki svetovno znanih proizvajalcev igrač.

Policiklični aromatski ogljikovodiki, ftalati, težke kovine

V lakih, plastiki in tekstilu igrač so našli presenetljivo veliko policikličnih aromatskih ogljikovodikov, ki veljajo za kancerogene, vplivajo na plodnost in dedne spremembe. Kot ugotavljajo so v lakih in plastiki še vedno prepovedani ftalati, iz lesenih igrač iz vezanih plošč izhlapeva formaldehid (draži kožo in sluznico, domnevno kancerogen). Za barvanje in tiskanje tekstilnih materialov, plastike in lesa proizvajalci uporabljajo barvila, ki so alergena in kancerogena.

Podrobnejše informacije preberite na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
07.07.2021. ob 00:49
284,484
26.07.2021. ob 19:35
110,192
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close