Ali popijete dovolj tekočine?

Uredništvo, 28. oktober 2010.

Ali tudi v jesensko-zimskem času popijete dovolj tekočine? Suha usta so eden od zadnjih znamenj pomanjkanja tekočine v telesu Strokovnjaki ugotavljajo, da ljudje danes popijejo…

Ali tudi v jesensko-zimskem času popijete dovolj tekočine?

Suha usta so eden od zadnjih znamenj pomanjkanja tekočine v telesu

Strokovnjaki ugotavljajo, da ljudje danes popijejo več tekočine in bolj skrbijo za rehidracijo organizma, vendar predvsem poleti in v času višjih zunanjih temperatur. V mrzlih jesensko-zimskih mesecih pa pitju vode in druge tekočine marsikdo ne posveča dovolj pozornosti. Občutek žeje je v mrazu običajno manj izrazit kot v vročini. Zato na pitje pogosto pozabimo, čeprav organizem tudi jeseni in pozimi potrebuje dovolj tekočine, sicer mu grozi dehidracija.

Človeško telo, ki vsebuje okoli 75 odstotkov vode in le 25 odstotkov trdne snovi, brez vode ne more preživeti in delovati. Vsebnost vode v nekaterih organih je celo višja od povprečnih treh četrtin (možgani na primer vsebujejo kar 85 odstotkov vode, skeletne mišice pa 75 odstotkov), zato so ti od vode še toliko bolj odvisni in maksimalno občutljivi za njeno pomanjkanje. Relativno malo vode vsebuje maščobno tkivo – v maščobnih celicah znaša vodna rezerva le 10 odstotkov.

Suha usta

Kazalnike izsušenosti telesa medicina neposredno povezuje z različnimi motnjami, boleznimi in poškodbami. Vsem znan občutek suhih ust je le eden od znakov, da telo nujno potrebuje kozarec ali dva vode ali druge tekočine. Pri presnavljanju v ustih nastaja slina tudi tedaj, ko telesu primanjkuje vode. Izloček žlez slinavk je za normalno delovanje telesa namreč preveč pomemben, da bi organizem na pomanjkanje vode opozarjal le s suhimi usti.

Vir: dnevnik.si

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,423
07.07.2021. ob 00:49
284,502
12.07.2021. ob 21:25
110,197
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close