Funkcija sram v procesu socializacije

Uredništvo, 26. oktober 2010.

Sram ima pozitivno funkcijo v procesu socializacije: Ko bi se od sramu najraje vdrli v zemljo Sram je čustvo, ki spada med izključujoča čustva, torej…

Sram ima pozitivno funkcijo v procesu socializacije: Ko bi se od sramu najraje vdrli v zemljo

Sram je čustvo, ki spada med izključujoča čustva, torej tista, ki so se razvila iz samoohranitvenega nagona. Lahko ga opredelimo kot posebno vrsto strahu, gre za strah pred nesprejetostjo (bodisi da se ne sprejemamo sami ali nas ne sprejemajo drugi), pred tem, da nas drugi zavrnejo, prizadenejo, kritizirajo… Sram je čustvo, ki je povezano s celotno osebnostjo in njeno samopodobo.

Kdaj se pojavi sram?

Sram se pojavi takrat, ko smo prepričani, da smo s svojim ravnanjem povzročili, da nekdo misli slabo o nas, na primer če smo kršili socialno-kulturne norme ali pravila vedenja. Sram se pojavi tudi, ko naredimo nekaj, kar odstopa od predstave, za katero bi sami želeli, da jo imajo ljudje o nas, na primer ko se želim pokazati kot prijazna oseba, pa mi uide izbruh jeze. Sram nas je lahko tudi pred samim seboj, kadar ne zmoremo biti takšni, kakršni mislimo, da bi morali biti oziroma želimo biti. Občutek sramu je toliko bolj intenziven, kolikor bolj nam je pomembno, da imajo drugi dobro podobo o nas, oziroma kolikor bolj je oseba, ki je priča našim dejanjem, za nas pomembna.

Vir: dnevnik.si

Obiščite spletni forum: Čustvena inteligenca in preberite več o medsebojnih odnosih in komunikaciji na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,425
29.07.2021. ob 13:47
284,506
12.07.2021. ob 21:25
110,198
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close