Zajtrk – najpomembnejši dnevni obrok

Uredništvo, 26. oktober 2010.

Po jutru se dan pozna Če smo že začeli s pregovorom, lahko dodamo še enega, ki pravi: Zajtrk pojej sam, kosilo podeli s prijateljem, večerjo…

Po jutru se dan pozna

Če smo že začeli s pregovorom, lahko dodamo še enega, ki pravi: Zajtrk pojej sam, kosilo podeli s prijateljem, večerjo daj sovražniku!
Vsi se strinjajo, da je zajtrk naš najpomembnejši dnevni obrok. Ne samo zato, ker je takšen “red”, takšen je tudi dejanski ustroj našega telesa.

Želodec že ve!

Tradicionalna kitajska medicina že tisočletja ve, da želodec najbolje deluje med sedmo in deveto uro zjutraj. Kar do takrat pride v želodec, bo deležno najboljše obdelave. Vse kar pride kasneje pa že predstavlja resen napor za našo presnovo. Dvanajst ur pozneje (med sedmo in deveto uro zvečer) pa želodec izobesi napis “zaprto”. Hrana, ki jo zaužijete po 18. uri (sem sodi tudi vse bolj priljubljena “kočerja” kosilo in večera hkrati), bo ostala neprebavljena, “na čakanju” do jutri. Predstavljajte si večerjo, ki ste jo pustili stati v vlažnem in toplem prostoru deset ur. Če jo po tem času ne bi radi zaužili, zakaj menite, da bo v tem uživalo vaše telo?

Ste med izbranci?

Vrnimo se k zajtrku obroku, ki je tako pomemben in za katerega imamo tako malo časa. Če se zjutraj res usedete, da bi zajtrkovali, sodite med “izbrance”. V večini domov je jutro podobno obnašanju v času vojnega stanja. Gneča v kopalnici, preverjanje torb, hitro ličenje, oblačenje, kava ali čaj stoje, hrana za kužka ali muco, selitev torb v avto, nagli “bojni dogovor”, kdo bo kaj počel, kupil, pobral, oddal… Ob vsem tem ponavadi že zvonijo telefoni in mobiteli (tej je zdaj že več, kot je oseb pod eno streho).

Vir: Viva.si

Izkušnje, mnenja in nasveti, kako prirpaviti slastne obroke preberite na forumu: Prehrana na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,430
29.07.2021. ob 13:47
284,530
02.08.2021. ob 11:43
110,202
02.08.2021. ob 10:28
Preberi več

New Report

Close