Za vse enaka merica zdravja

Uredništvo, 12. oktober 2010.

Ko merimo smrtnost, invalidnost, razširjenost bolezni, so razlike ne samo med državami, ampak tudi znotraj njih "Ni pomembno samo, koliko denarja imamo, ampak kako z…

Ko merimo smrtnost, invalidnost, razširjenost bolezni, so razlike ne samo med državami, ampak tudi znotraj njih

“Ni pomembno samo, koliko denarja imamo, ampak kako z njim ravnamo,” je na problemski konferenci o zmanjševanju razlik v zdravju poudaril Marijan Ivanuša iz regionalnega urada Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) za Evropo. Skupaj s sodelavko Chris Brown ugotavljata, da se v zadnjem času Evropa, pri čemer se ji Slovenija aktivno pridružuje, izrazito posveča iskanju socialnih determinant v zdravju in odpravljanju neenakosti.

Neenaka razporeditev moči, denarja in virov

“V Evropi so zelo velike razlike, če pogledamo samo bruto nacionalni prihodek, ki je pomemben dejavnik vpliva na pričakovano življenjsko dobo ob rojstvu. V starih članicah (EU 15, op. p.) živijo bistveno dlje kot v novih, čeprav smo vsi ena družina. V 90. letih se je začela tranzicija in z njo se je v vrsti novih držav življenjska doba znižala. Razlike se v tem obdobju niso zmanjševale, ampak so se celo povečale,” podatke povzema Ivanuša. A poudarja, kar prav tako kaže statistika, da višji bruto nacionalni prihodek še ni jamstvo za bolj zdrave in dlje živeče državljane. So države, ki dokazujejo nasprotno: z manj denarja upravljajo učinkoviteje.

SZO zato izpostavlja tri prednostne naloge. Najprej izboljšati možnosti za vsakdanje življenje, obravnavati neenako razporeditev moči, denarja in virov oziroma dati moč ljudem, da se ukvarjajo s stvarmi, ki vplivajo na njihovo življenje, ter meriti in razumeti razloge za neenakosti.

Več informacij preberite na spletni strani >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
04.08.2021. ob 10:14
284,550
31.07.2021. ob 17:39
110,204
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close