Sol je glavni dejavnik tveganja za povišan krvni tlak ter posledično možgansko kap

Uredništvo, 07. oktober 2010.

Koliko soli na dan lahko zaužijemo brez škode za zdravje? Eno čajno žličko soli, kar pomeni pet gramov. In koliko je Slovenci na dan v…

Koliko soli na dan lahko zaužijemo brez škode za zdravje? Eno čajno žličko soli, kar pomeni pet gramov. In koliko je Slovenci na dan v povprečju pojemo? Slovenka 11, Slovenec 14,3, mladostniki pa štiri grame. Podatki kažejo, da odrasli prebivalci zaužijemo za kar 150 odstotkov več soli, kot je zgornja meja za dnevni vnos, ki naj še ne bi predstavljal tveganja za zdravje, medtem ko mladostniki to mejo presežejo za 100, otroci pa za 67 odstotkov.

Dva kosa kruha – dovolj soli za ves dan

Zato so se na ministrstvu za zdravje in Inštitutu za varovanje zdravja RS (IVZ) odločili za nacionalno kampanjo za spodbujanje k manjši uporabi soli v naši prehrani, kar je del nacionalnega akcijskega načrta za zmanjševanje soli v prehrani za obdobje do leta 2020, je včeraj povedal minister za zdravje Dorijan Marušič. Vodja sektorja za krepitev zdravja in zdravega življenjskega sloga na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič je opozorila, da je zmanjševanje soli vključeval že nacionalni program za prehransko politiko, ki so ga sprejeli 2005. Zdaj pa so si zadali bolj aktivno vlogo, in sicer sodelovanje s tistimi, ki lahko zagotovijo, da bo tudi v ponudbi hrane manj soli. To pa so živilskopredelovalna industrija in gostinski lokali. Predvsem s hrano, ki jo zaužijemo zunaj doma, presežemo dnevno priporočljivo količino soli. S kosom pice ali petimi rezinami salame ali dvema kosoma kruha že zaužijemo toliko soli, kolikor je potrebujemo za ves dan. Presenetljiv je podatek, koliko soli zaužijemo s kruhom ali krušnimi izdelki. Kot je povedala doc. dr. Cirila Hlastan Ribič iz IVZ, so se že povezali s pekarji in nekateri od njih že pečejo manj slan kruh. Hrastar-Ribičeva priporoča zmerno uživanje živil, ki vsebujejo izredno veliko soli. To pa so: prekajeno meso, suhomesnati izdelki, klobase, salame, hrenovke, mesne konzerve, slan kruh in krušni izdelki, nekatere vrste sirov, predpripravljene jedi, hitra hrana in slani prigrizki. Priporoča, da pri nakupu živil na deklaraciji preverimo, koliko soli oziroma natrija vsebujejo. Pri tem je opozorila, da je treba količino natrija pomnožiti z 2,54, da dobimo vsebnost soli v izdelku. Kljub temu, da se po raziskavi, ki so jo maja letos naročili na ministrstvu za zdravje, kar 68 odstotkov vprašanih ocenjuje, da zaužijejo preveč soli, pa je še vedno zelo razvita navada dosoljevanja pri mizi, ne da bi jed pred tem poizkusili. Strokovnjaki zato svetujejo, naj namesto soli hrano začinimo s svežimi in zmrznjenimi začimbami ter dišavnicami, ki obogatijo vonj in okus jedi. Dokazano je, da se človek, ki začne uživati manj slano hrano, na ta okus navadi po osmih do dvanajstih tednih in mu kasneje preslana hrana ne tekne več.

Vir: dnevnik.si

Imate težave s povišanim krvnim tlakom? Posvetujte se na forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,420
07.07.2021. ob 00:49
284,471
12.07.2021. ob 21:25
110,190
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close