Kdor vidi, lažje preživi

Uredništvo, 04. oktober 2010.

Razložen evolucijski razvoj kompleksne sestave očesa London – Charles Darwin je menil, da je nemogoče, da se je nekaj tako dodelanega kakor je oko razvilo…

Razložen evolucijski razvoj kompleksne sestave očesa

London – Charles Darwin je menil, da je nemogoče, da se je nekaj tako dodelanega kakor je oko razvilo z evolucijo. Richard Dawkins je zato razložil, kako je bilo videti prvo oko in kako je potekal njegov razvoj.

Po teoriji evolucije so se organizmi s pomočjo mutacij in naravne selekcije postopoma razvijali. Z drugimi besedami – spremembe v genih, ki so neki živali pomagale, da se je prilagodila na okolje, so se prenašale iz generacije v generacijo. Na takšen način je riba sčasoma dobila noge in iz vode prešla na kopno. Sesalcem pa se je nato kasneje razvila plavalna kožica in nazadnje tudi plavuti, zaradi česar so se nekatere vrste vrnile v morje.

Medtem ko je zgoraj navedeno transformacijo enostavno razumeti, je razlaga razvoja nekaterih drugih organov, kakor je na primer oko, precej zapletena in za nekatere predstavlja težavo.

Ugledni britanski evolucionist Richard Dawkins je zato v svoji poljudnoznanstveni oddaji Bang Goes the Theory prikazal, kako se je oko od enostavne pege, ki je bila občutljiva na svetlobo, prek razumljivih evolucijskih korakov razvil v popoln organ, s katerim zaznamo predmete, oddaljene tudi več kilometrov, in določimo njihovo barvo.

V preteklosti so bili organizmi, ki so svoj plen lahko videli, v prednosti pred tistimi, ki so bili slepi, zato je bil razvoj očesa nujen. Oko je zelo podobno fotografskemu objektivu. Sestavljeno je iz leče, ki svetlobo usmerja proti fotosenzibilnim celicam na mrežnici, ki predstavlja fotografski film. Informacije, ki jih sprejemajo celice na mrežnici prek živca potujejo v možgane, ki jih pretvori v sliko.

„Da, celo Darwin je dejal, da si je nemogoče predstavljati, kako je med evolucijo nastalo tako popolno oko,“ je dejal Dawkins. „Razum mi govori, da je oko nastalo z naravno selekcijo, saj lahko prikažemo njegove postopne izboljšave. V živalskem svetu lahko najdemo različne oblike oči, ki prikazujejo različne stopnje razvoja v evoluciji.“

Vir: dnevnik.si

Podrobnejše informacije o okulističnih pregledih, laserskih posegih in operacijah preberite na spletnem forumu >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,420
07.07.2021. ob 00:49
284,471
12.07.2021. ob 21:25
110,190
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close