Ste prepričani, da veste, kaj jeste?

Uredništvo, 29. september 2010.

V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), ki letos praznuje 20 letnico obstoja in skrbi za zaščito pravic in interesov potrošnikov, so v sklopu projekta »Za informirano…

V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), ki letos praznuje 20 letnico obstoja in skrbi za zaščito pravic in interesov potrošnikov, so v sklopu projekta »Za informirano odločanje potrošnikov-iPotrošnik«, pripravili novo spletno mesto www.veskajjes.si, ki ponuja pregled nad izbranimi informacijami o prehranski vrednosti živil.  Na stran je vključen tudi prehranski semafor za vrednotenje živil, ki na preprost način podaja informacije o sestavinah posameznega prehrambenega izdelka in bo tako potrošnikom v pomoč pri razumevanju označb na izdelkih.

V času, ko se je skoraj nemogoče izogniti hitremu življenjskemu tempu  in stresu tako na delovnem mestu kot tudi doma, lahko zdrava prehrana pomembno pripomore k boljši kakovosti našega življenja. S pravilno in uravnoteženo prehrano je mogoče izboljšati počutje in okrepiti telo ter lažje premagovati vsakodnevne psihofizične napore.

Spletna stran »Veš kaj ješ?«

S projektom »Veš kaj ješ?« si v ZPS prizadevajo za dvig zavesti potrošnikov o označevanju sestavin na embalažah živil ter želijo pripomoči k izboljšanju prehranjevalnih navad potrošnikov. Projekt je bil nadgrajen tudi z novo spletno stranjo www.veskajjes.si. Kot je povedala urednica spletne strani Urša Šmid, le-ta prinaša zbirko živil in njihovih podrobnih prehranskih profilov, semafor za vrednotenje prehrambenih izdelkov, nasvete za zdravo prehranjevanje in seznam prehranskih VIP testov. Trenutno so na spletni strani objavljeni podatki za več kot tristo različnih živil.

Prehranska strokovnjakinja ZPS dr. Tanja Pajk Žontar pravi: »Potrošniki se premalo zavedajo, kako zelo zavajajoče so lahko trditve in podatki, ki jih proizvajalci zapišejo na embalažo izdelka, da bi pritegnili našo pozornost in nas prepričali v nakup. Izdelki z manj maščobe, dodanimi vitamini in brez holesterola so lahko vse prej kot zdravi, vendar tega ne bomo opazili, če se ne prepričamo o vseh uporabljenih sestavinah. Zato je pomembno, da so potrošniki pozorni na oznake in sestavine na prehrambenih izdelkih, kajti le tako se bodo lahko prehranjevali resnično zdravo in uravnoteženo. «

Za potrošnike semafor najenostavnejši

Obiskovalci lahko na novi spletni strani preverijo, kakšna je vrednost maščob, soli in sladkorja v izbranem živilu in jo primerjajo s pomočjo prehranskega semaforja. »Rdeča« barva pomeni, da živila ni dobro uživati vsakodnevno, »oranžna« barva ponazarja zmerno uporabo, kar pomeni dva do trikrat na teden, »zelena« oznaka pa uporabo brez omejitev, torej vsakodnevno rabo. Neodvisna raziskava, ki jo je izvedla Food Standard Agency je namreč pokazala, da je za potrošnike sistem barvnega kodiranja oziroma prikaza v obliki semaforja najenostavnejši, nudi največ informacij ter vodi do odločitev o nakupu bolj zdravih živil. Način prikaza z barvnim semaforjem so podprle potrošniške organizacije, različne zdravstvene organizacije in zdravniki, tak sistem pa že uporabljajo tudi v nekaterih večjih trgovskih verigah po Evropi.

Obiskovalci imajo možnost soustvarjanja spletne strani

Spletna stran ponuja uporabnikom tudi možnost, da preko posebnega obrazca sporočijo podatke o izdelku, ki ga v bazi še ni in menijo, da bi podatke o njem radi izvedeli tudi drugi. Spletna urednica Urša Šmid pravi: »S tem, ko smo uporabnikom omogočili, da sodelujejo pri soustvarjanju spletne strani, jih motiviramo, da zavzamejo bolj aktivno vlogo v procesu iskanja podatkov o živilih in posledično pripomoremo k tem, da se njihove prehranjevalne navade izboljšajo.« Hkrati želi ZPS na tak način spodbuditi tudi prehransko industrijo, da začne bolje označevati svoje izdelke.

Milijarda evrov za boj proti semaforju

Prehrambna industrija naj bi po ocenah potrošniških organizacij porabila že okoli milijardo evrov za lobiranje evropskih parlamentarcev. Žal je bila v svojih prizadevanjih uspešna, saj se je v juniju 2010 proti uvedbi večbarvnega sistema za označevanje sladkorjev, maščob in soli na 100 g živila na prednji strani embalaže izreklo skoraj 400 poslancev Evropskega parlamenta.

Tanja Fajon in Zoran Thaler sta glasovala za uvedbo semaforja, štirje slovenski evroposlanci Jelko Kacin, Lojze Peterle, Ivo Vajgl in Milan Zver pa so glasovali proti uvedbi semaforja, Romana Jordan Cizelj ni bila na glasovanju. Razen Vajgla in Zvera so vsi omenjeni maja 2009 podpisali Evropsko zavezo k delovanju v interesu potrošnikov, k urejanju in spoštovanju njihov pravic

Spletna stran www.veskajjes.si je bila oblikovana v sklopu projekta »Za informirano odločanje potrošnikov-iPotrošnik« v sodelovanju z Ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo RS.

ZPS potrošnike informira in izobražuje o zdravi in uravnoteženi prehrani tudi preko potrošniške revije VIP in spletne strani www.zps.si.

Obiščite spletno stran Zveze potrošnikov Slovenije in izvedeli boste več na >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,426
29.07.2021. ob 13:47
284,507
12.07.2021. ob 21:25
110,199
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close